Поки на Донбасі російська армія, ніяких виборів там не буде, - постпред Президента

 Лівий берег

Представник Президента в парламенті Артур Герасимов заявив, що поки на Донбасі є російська армія і не закрито кордон, проводити вибори там не потрібно. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Поки на Донбасі російська армія, російські танки і не закритий кордон, хоча б технічно, - до побачення! Ніяких виборів там не буде!

І ми (Україна - ред.) маємо на це право, оскільки в Мінських угодах написана одна дуже тонка деталь. Там сказано: проведення виборів - за стандартами ОБСЄ/ОДІР. Тож поки на тій території перебувають люди з "калашниковими", про вибори не може бути й мови", - зазначив він.

На репліку журналіста про те, що, як відомо, Руслан Князевич разом з групою експертів розробляє проект закону про місцеві вибори в ОРДЛО, Герасимов відповів: "Я про це не чув. Якби він (законопроект - ред.) офіційно розроблявся, я, як представник Президента в парламенті, про це знав би. Потрібно говорити про це відкрито, дискутувати, наприклад, про те, як будуть голосувати ті люди, у яких стоїть штамп прописки Горлівки, Харцизька, Тореза, Донецька, Луганська і т.ін. Не всі захочуть туди повернутися навіть у разі стабілізації ситуації і проведення виборів. Але мають повне право там голосувати. Як забезпечити реалізацію їхнього конституційного права? Крім того, як гарантувати безпеку українських ЗМІ чи спостерігачів під час проведення виборів?"

Нагадаємо, в День Конституції Президент Петро Порошенко назвав умови для проведення виборів на Донбасі.

"Важливою гарантією від військових провокацій і дотримання режиму припинення вогню, а також забезпечення безпеки майбутнього виборчого процесу має стати розміщення збройної поліцейської місії ОБСЄ. Паралельно має бути досягнуто відчутного прогресу у справі звільнення всіх заручників і українських політичних в'язнів. Підкреслюю: місцеві вибори не під дулами бойовиків, а згідно з нашим українським законом і згідно з чіткою відповідністю критеріям і стандартам ОБСЄ повинні визначити тих, хто в інтересах громад буде розпоряджатися новими можливостями, які дає децентралізація", - додав Порошенко.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення