"Поля заміновані, немає жодного кілограма зерна", — фермер з Миколаївщини про урожай

Фермер Сергій Каушан з Киселівки Миколаївської області розповів, що через замінованність полів та проблеми з реалізацією зерна цьогорічний сезон врожаю був невдалим. Про це йдеться у статті НикВести "Ми у самому пеклі", — історія фермера з Киселівки, який намагається самотужки розмінувати свої поля.

Однією з проблем, з якими сьогодні доводиться стикатися фермеру, є замінованість полів: протитанкові міни, нерозірвані ворожі снаряди. Процес їх розмінування триває доволі повільно. Фермер намагається вирішити це самотужки, однак ситуацію ускладнює стерня, що сягає зросту людини.

"Ще у березні, поки трава не виросла, я поїхав у свої поля — основні у нас між Киселівкою та Максимівкою, 500 гектарів. Туди просто страшно заходити. Там зараз дуже висока трава й ніхто розміновувати не буде. Що тоді робити? Підпалити стерню, то ще вітром вогонь на село перекинеться. Ми боїмося, щоб село не згоріло, бо нещодавно пів Максимівки ледь не згоріло через те, що розтяжки спрацювали", — поділився фермер.

Через це сезон врожаю-2023 видався невдалим, розповів він:

"У нас немає ні одного кілограма зерна, тому що ми у самому пеклі. Я кажу вам як аграрій, що якщо навіть працювати з сьогоднішніми цінами на землях, які не зачепила війна, то у людей виходить мінус три тисячі гривень на гектарі. Найбільші витрати сьогодні — це паливо, добрива й запчастини, що раніше робили Мелітополь і Бердянськ, які зараз в окупації. Якщо наступного року будуть такі ж ціни, то думаю будуть бур'яни по всій країні".

Водночас, каже далі фермер, ціни на зерно впали втричі. Через низькі ціни на зерно фермерам важко "втриматись на плаву", пояснює Сергій Каушан.

"Якщо сіяти та ризикувати, то хоча б щоб у цьому був якийсь сенс, а зараз все проти нас. У 2021 році пшениця коштувала 250-270 доларів, а зараз — 95 доларів. Щоб залишитись зараз на плаву, треба десь хоча б 180 доларів", — додав він.

Однак попри важку ситуацію Сергій Каушан збирається принаймні обстежити власні поля. Для цього планує дочекатися потрібної погоди та випалити стерню, а після — купити міношукач й власними силами обстежити територію.

"Якщо щось знайдемо, то викличемо ДСНС, а якщо ні — буду пробувати сідати на трактор. Але ми знову ж повертаємося до питання, чи варто ризикувати зараз життям, коли немає ні ціни, нічого?", — риторично запитує фермер.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення