Полюють на ЗСУ: озвучена версія, звідки на Донбасі російські біатлоністки

 Обозреватель

Спецслужби Росії ще з часів СРСР активно використовують спорт як прикриття для диверсійної діяльності. Тому інформація українських ЗМІ про біатлоністок із РФ, яких окупанти використовують на Донбасі як снайперів, має під собою підстави.

Таку заяву зробив експерт із проблем національної безпеки Тарас Жовтенко.

За словами експерта, ця інформація "досить реалістична, але її треба сприймати в історичному ракурсі".

"Ми не повинні забувати, що історично діяльність окремих спецслужб Радянського Союзу, в першу чергу військової розвідки - Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил, завжди була пов'язана з використанням спортсменів як прикриття для проведення операцій і відпрацювання певних навичок, необхідних для диверсійної та розвідувальної роботи на території супротивника", - заявив Жовтенко.

"Історично відомі факти, коли офіцери ГРУ були офіційними членами збірної СРСР і з біатлону, і з багатьох інших видів спорту, які мають спільні моменти з діяльністю спецназу ГРУ. Ця практика була для СРСР досить типовою, і природно, що вона залишається типовою для Росії", - пояснив він.

Як зазначив експерт, питання в тому, справжні це біатлоністки, чи це офіцери ГРУ Генштабу РФ, "які таким чином відпрацьовують навички для проведення диверсійно-розвідувальної роботи не тільки на лінії розмежування, а й, можливо, в глибокому тилу".

"Цілком можливо, що РФ, розуміючи проблеми з допінгом та інші непрості моменти участі російських спортсменів у різних олімпіадах, у такий спосіб намагається повернутися до практики СРСР, коли окремі радянські команди вигравали світові олімпіади і міжнародні змагання за рахунок того, що в їхньому складі були не лише спортсмени, а люди які пройшли спецпідготовку в підрозділах ГРУ. Цілком можливо, що ці "біатлоністки" можуть готуватися до якихось чергових змагань", - припустив Жовтенко.

З іншого боку, додав експерт, "це може бути частина пропагандистської кампанії, щоб внести певний хаос у розуміння того, що російська сторона робить на лінії розмежування".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення