Польща дрейфує до диктатури

 Новое Время

У країні проходять мітинги і акції протесту, а лідер ПіС Ярослав Качинський звинувачує протестуючих в спробі влаштувати державний переворот

Польська консервативна партія Право і Справедливість (ПіС) після формування свого уряду в жовтні 2015 року систематично намагається зміцнити свою владу в країні. Повноваження Верховного суду урізаються. Преса втрачає свій незалежний голос. Права, особливо жінок, постійно утискаються.

Останнім і найбільш руйнівним кроком, що підриває міцність і довговічність демократичних інститутів Польщі, є розв'язана війна ПіС проти всієї судової системи. Тепер законодавча, виконавча і судова гілки влади будуть контролюватися ПіС і управлятися безпосередньо міністром юстиції Збігневом Зебро. Нове законодавство, протягнуте через парламент під час нічної сесії 12 липня, дає Зебро право призначати і звільняти суддів, в тому числі і суддів Верховного суду. Незалежний орган, який призначав суддів раніше, повинен бути розпущений.

Крім того, тепер міністр юстиції має право звільняти глав регіональних і апеляційних судів. Це означає, що якщо ПіС планує змусити замовкнути опозицію і критиків партії, для цих цілей в розпорядженні уряду буде вся судова система. «ПіС зруйнував судову систему в Польщі», - підкреслила Ева Лентовська, член Польської академії наук.

Опозиція стала проводити демонстрації і акції протесту. Ярослав Качинський, лідер ПіС, звинуватив протестувальників у спробі влаштувати державний переворот. 16 липня польське громадське телебачення повідомляло про демонстрації з таким титром: «Опозиція намагається організувати переворот проти демократично обраного уряду». Такі формулювання майже напевно стануть набагато більш поширеними напередодні регіональних виборів 2018 року.

Качинський ніколи не сумнівався в тому, що після 1989 року в Польщі не було справжньої революції, яка, на його думку, очистила б систему країни від комуністів, їх прихильників і таємної поліції. Відтоді він веде свою невпинну війну проти ліберального крила профспілкового руху Солідарність. Саме вони, впевнений він, продовжують життя старої системи. Якби його націоналістичне крило Солідарності знаходилося тоді на чолі руху, все було б зовсім інакше - саме так Качинський викладає факти через чверть століття.

Вендетта стала настільки ревною, що ПіС почав очорняти Леха Валенсу, колишнього лідера Солідарності. Його звинувачують в попустительському ставленні до таємної поліції. У нинішній шкільній навчальній програмі Польщі представлена особливо жовчна інтерпретація подій, що відбувалися до 1989 року і в наступні роки. У нових шкільних підручниках роль Валенси сильно применшується, якщо він там взагалі згадується. Така політика помсти, що розігралася сьогодні в Польщі - на шкоду демократії і положенню країни в Європі.

Що стосується Брюсселя, то Європейська комісія повинна захищати і відстоювати статтю 2 основоположного договору ЄС, в якій говориться: «Союз заснований на цінностях поваги людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства закону і поваги до прав людини, в тому числі до прав меншин». 14 липня ЄС опублікував заяву, в якій висловив «глибоку стурбованість» після того, як до парламенту Польщі був внесений законопроект, що передбачає звільнення всіх суддів Верховного суду, крім тих, кому міністр юстиції дозволить залишатися. Не занадто серйозний докір.

Але справа зовсім не в тому, що віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс не знає, що відбувається в Польщі. Його колишня стратегія спроб ведення діалогу з ПіС виявилася безрезультатною. Проблема в тому, що без постійного тиску, ПіС буде дуже складно зупинити. Досить поглянути на досвід сусідньої Угорщини, де прем'єр-міністр Віктор Орбан використав більшість своєї партії в парламенті, щоб перетворити країну на державу, засновану на лояльності, заступництві, клієнтелізмі і корупції.

ЄС може закрити очі на статтю 2, немов громадянське суспільство, опозиція і те, що залишилося від незалежної судової влади в Польщі, не мають значення - або зупинити потік структурних фондів ЄС в Польщу, що оплачується платниками податків. Це те, що офіційний Брюссель давно повинен був зробити щодо Угорщини. Але такий крок вимагатиме підтримки всіх країн-членів ЄС, а Польща знає, що Угорщина перебуває на її боці. Схоже в ПіС впевнені, що санкції ніколи не будуть узгоджені. Не можна також забувати про аргумент, що загрози з Брюсселя тільки погіршать настрій ПіС проти Євросоюзу.

Це досить побиті і порядком обридлі аргументи. Приєднавшись до ЄС, Польща і Угорщина підписалися на дотримання низки зобов'язань, цінностей та солідарності. Останні події в Польщі показують, що Варшава насміхається над ЄС. Але при наявності політичної волі, Євросоюз все ще встигає змінити курс.

Джуді Демпсі

Старший науковий співробітник європейського Центру Карнегі та головний редактор блогу «Стратегічна Європа»

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення