Польща ухвалила спецзакон про коронавірус: топ-10 пунктів

Польща в зв'язку з епідемією коронавірусу в Європі ухвалила закон "Про конкретні заходи, пов'язані з профілактикою і ліквідацією COVID-19, інших інфекційних захворювань і викликаних ними кризових ситуацій".

Про це заявив повідомляє Обозреватель.

10 найбільш важливих пунктів із закону:

1. Передбачена примусова доставка і госпіталізація хворих або тих, хто потенційно можуть бути хворими.

2. Санепідемслужба має право:

- отримання доступу в будь-які будівлі, споруди і приміщення для виконання своїх функцій;

- обмеження функціонування або закриття діяльності будь-яких установ на період епідемії.

3. Для фармацевтичних компаній може бути введена заборона на реалізацію ліків за межі держави, а також необґрунтованого підвищення цін у зв'язку з ажіотажем.

4. З метою протидії COVID-19 Рада міністрів може шляхом регулювання перерозподіляти заплановані бюджетні витрати між частинами і відділами державного бюджету.

5. Прем'єр-міністр може накласти на орган місцевого самоврядування обов'язок виконати конкретне завдання в зв'язку з протидією COVID-19.

6. Воєвода може видавати накази, які застосовуються до всіх органів державного управління, всіх суб'єктів господарювання, юридичних осіб у зв'язку з протидією COVID19. Команди підлягають негайному виконанню.

7. Державне казначейство, органи місцевого самоврядування та державні організаційні одиниці не несуть відповідальності за шкоду, заподіяну в зв'язку з обгрунтованими діями, спрямованими на протидію COVID-19.

8. Військовослужбовець, що перебуває на дійсній військовій службі, може бути направлений командиром військової частини для виконання завдань, не пов'язаних із його військовою спеціальністю та військовою підготовкою, за умови, що він володіє кваліфікацією і повноваженнями для виконання цих завдань.

9. Для протидії COVID-19 роботодавець може дати вказівку працівнику виконувати протягом певного періоду часу роботу, зазначену в трудовому договорі, поза місцем його постійного виконання.

10. Здорові особи, які контактували з особами, які страждають на інфекційні захворювання, підлягають обов'язковому карантинному або епідеміологічного нагляду, якщо це погоджено з органами санітарного нагляду, на строк, що не перевищує 21 день з останнього дня контакту.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення