Польський суд підтвердив провину місцевих націоналістів, які напали на українців

 СЕГОДНЯ

Апеляційний суд в Перемишлі підтвердив рішення суду першої інстанції, який ухвалив, що всі 20 осіб, які напали на українську релігійну ходу 26 червня 2016 року, винні в скоєнні злочину.

"Добре, що друга інстанція підтвердила наші звинувачення проти осіб, які брали участь у нападі. Не спрацювала їх система захисту, відповідно до якої вони хотіли зробити провокаторами самих українців" , – заявив Голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима.

Пан Тима вважає, що таке рішення є дуже важливим, оскільки раніше в польському суспільстві не було однозначного засудження поведінки молодих поляків.

Голова ОУП висловив також надію, що вирок зумовить притягнення до відповідальності інших учасників події – членів молодіжної організації "Загальнопольська молодь" (Mlodzierz Wszechpolska).

За його словами, представників цієї організації не було на лаві підсудних, але поліція веде слідство.

Крім того, п'ять людей були додатково визнані винними у нападі на українців Зенона Куцабу та його сина. Винні отримали покарання від 6 до 14 місяців виправних громадських робіт (30-40 годин на місяць).

Як відомо, на військовому кладовищі в Пикуличах під Перемишлем розміщуються могили Січових стрільців, воїнів Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися проти більшовиків. Тут також є дві братські могили воїнів УПА, які в 1946 і 1947 роках загинули в селах Бірча і Лішня. До цього кладовища щорічно проходить релігійна хода українців.

Однак 2016 року агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани і представники "Всепольської молоді" напали на учасників ходи. Зокрема, порвали вишиванку 60-річному чоловікові і кинули на землю одну з церковних хоругв. З тих пір захід проходить під посиленою охороною поліції.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення