Помер колишній президент Франції Жак Ширак

 Обозреватель

Помер колишній президент Франції Жак Ширак.

Про це у четвер, 29 вересня повідомляє "Франс Прес" з посиланням на сім'ю політика.

Жак Ширак народився 29 листопада 1932 в Парижі. Навчався у ліцеї Карно і Людовика Великого. Ширак був активістом, а потім одним з лідерів правих голлістських партій. Він зіграв велику роль у виборчих кампаніях Шарля де Голля в 1965 і Жоржа Помпіду. Після смерті Помпіду в 1974 році став лідером (генеральним секретарем) голлістського Союзу демократів на захист республіки.

Підтримав на виборах президента Жискар д'Естена і в обмін на підтримку призначений прем'єр-міністром Франції (1974-1976). Потім зміщений Жискаром і замінений на Раймона Барра, після чого пішов в опозицію і очолив партію "Об'єднання на підтримку республіки" (1976).

У 1977 аж до обрання президентом в 1995 року обіймав посаду мера Парижа. Главою республіки був до 2007 року.

16 травня 2007 офіційно покинув Єлисейський палац. Після Ширак став по праву і довічно членом Конституційної ради Франції.

15 грудня 2011 року Ширак був засуджений до двох років умовно. Він визнаний винним у зловживанні становищем, довірою, незаконному отриманні вигоди і розтраті державних коштів в 1990-1995 роках, коли він був мером Парижа.

За момент судових тяжб в ЗМІ з'явилися чутки, що Ширак хворіє на хворобу Альцгеймера, проте рідні спростовували цю інформацію.

Відзначимо, що Ширак від України отримав Орден князя Ярослава Мудрого I ступеня – за видатний особистий внесок у розвиток українсько-французького співробітництва.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення