Помста замість обіцяного миру: таліби почали вбивати незгодних

 Обозреватель

Багато жителів Афганістану налякані приходом радикального ісламістського руху "Талібан" до влади, незважаючи на запевнення останніх, що вони не будуть мститися. У країні вже відбулися вбивства як представників опозиції, так і простих цивільних, тому населення боїться і за свої права, і за життя.

За даними посольства США, тільки в столиці країни Кабулі в період із грудня до липня внаслідок цілеспрямованих убивств загинули 152 особи.

Родич багатодітної сім'ї з Кабула, який сам проживає за кордоном, розповів журналістам, що його рідні при кожному стукоті у двері ховаються у ванній кімнаті, вимикаючи світло та мобільні телефони. Дітям прикривають роти, щоб вони не видали присутність людей у квартирі.

Два члени цієї родини вже були вбиті в останні роки. Відповідальність за хвилю масових розправ, яка спостерігалася тоді, нині повалений афганський уряд поклав на повстанців-талібів.

"Моя сім'я в страху. Їжі мало, а ціни виросли", – розповів чоловік, який намагається вивезти своїх родичів із Кабула.

Він уже звернувся до урядів декількох держав із проханням видати їм візи, але поки що родині не вдалося покинути країну.

Афганські активісти, жінки, колишні офіційні особи, журналісти, колишні солдати й співробітники нині неіснуючих спецслужб вважають, що в них є підстави побоюватися за свою безпеку та життя.

Одна з причин – жорстоке застосування талібами своєї версії ісламського закону востаннє, коли вони були при владі. Тоді ж в країні масово проводили жорсткі розправи.

Крім того, у звіті норвезької розвідки, переданому в ООН, йдеться про те, що "Талібан" заарештовує військових, поліцейських, розвідників і членів сімей будь-кого, хто не явиться на допит.

Таліби ходять по домівках у пошуках людей, які працювали з колишнім афганським урядом або західними країнами.

Більше того, з'явилася інформація, що бойовики "Талібану" катували і вбивали представників етнічної меншини в Афганістані. Так, у період з 4 по 6 липня в захопленому селі Мундарахт убили дев'ять хазарейців. Це мусульмани-шиїти, які й раніше піддавалися переслідуванням з боку талібів.

Правозахисники зазначають, що безліч інших вбивств могли залишитися непоміченими, тому що "Талібан" відімкнув мобільний зв'язок у багатьох захоплених регіонах, щоб запобігти публікації будь-яких доказів своїх злочинів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення