Порошенко доручив розглянути ефект від створення "вільного порту" в Одесі

Президент України Петро Порошенко доручив главі українського уряду Арсенію Яценюку розглянути економічний ефект від створення в одеському регіоні режиму "вільного порту" (порто-франко), що має право безмитного ввезення та вивезення товарів. Про це йдеться в сьогодняшній відповіді президента на електронну петицію громадян, яка набрала більше 25 000 голосів.

"Прем'єр-міністрові України Арсенію Петровичу Яценюку запропоновано забезпечити комплексне і грунтовне опрацювання питання про фінансово-економічний ефект від створення вільної митної зони на території Одеського морського торгового порту і за підсумками проведеної роботи прийняти відповідні рішення", - сказано у відповіді глави держави.

Порошенко при цьому зазначив, що ухвалення рішення з даного питання вимагає всебічного розгляду Кабінетом міністрів України, що забезпечуює проведення фінансової, інвестиційної та податкової політики, структурно-галузевої політики, здійснення зовнішньоекономічної діяльності України, а також митної справи.

Петиція з вимогою створити безмитну зону в Одеському морському порту була зареєстрована Сергієм Ківаловим 21 вересня. На підтримку створення в Одеському регіоні режиму "вільного порту" (порто-франко) у жовтні був організований автопробіг.

У лютому цього року активісти громадського руху "Одеса - за порто-франко" зібрали понад 40 000 підписів на вулицях міста на підтримку введення в Одесі цього статусу.

"Весь комплекс наших ініціатив повинен дозволити створити в Одесі такий адміністративний режим, який дозволить нашому місту більш впевнено розвиватися. Порто-франко - це майбутнє Одеси ", - заявив тоді лідер даного громадського руху Олексій Цвєтков.

Порто-франко (італ порто-франко - вільний порт) - порт, що користується правом безмитного ввезення та вивезення товарів. Порто-франко не входить до складу митної території держави.

В Одесі режим порто-франко діяв у період Російської імперії в 1819-1858 роках.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення