Пожежа в Одесі знищила унікальний науковий архів і колекцію стародавніх кісток

 Думская

Масштабна пожежа в будинку Асвадурова на Троїцькій не тільки забрала життя 16 людей, а й знищила пам'ятник архітектури. Не пощадив вогонь архів археологів і колекцію стародавніх кісток, які знаходилися в будівлі.

У шестиповерховому будинку, крім коледжу економіки і права, розташовувалося інститут морської біології НАН України та одеський відділ інституту археології НАН. Біологи під час пожежі втратили практично все: колекції, документи і що найстрашніше – колег. Полум'я забрало життя директора інституту Бориса Александрова і його колеги Галини Іванович.

Співробітникам інституту археології пощастило більше. Напередодні пожежі вони пішли у відпустку.

"Відділ археології розташовувався в цьому закутку, куди дуже складно було дістатися. Там був справжній лабіринт коридорів, єдиний ліфт і сходи, до якої не так-то просто дістатися. Упевнений, що якби в день пожежі там перебували люди, то всі б загинули", – розповів колишній співробітник установи.

Під час пожежі була знищена вогнем величезна колекція палеозоологічних матеріалів.

"Ці кістки тварин (згорілі в будинку – ред.) були знайдені при розкопках комплексу пам'яток національного значення в сучасному Білгороді-Дністровському. Йдеться про античну Тиру й середньовічний Білгород. З ними працював палеозоолог і приводив колекцію в порядок, щоб потім передати на зберігання в Одеський археологічний музей. Ця колекція загинула. Крім того, загинув весь архів відділу", – розповіла колишня завідуюча відділом Тетяна Самойлова.

Спеціаліст зазначила, що відновити втрачене неможливо.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення