Пожежі в Чорнобилі: рух повітря показали на карті

Станом на вечір 13 квітня пожежі, які розгорілися в Чорнобильській зоні, не збільшилися і не викликали підвищення радіаційного фону. Про це заявили в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

Також з'явилася карта переміщення забрудненого повітря 14 квітня.

За даними фахівців, в Києві концентрації цезію-137, зафіксовані обладнанням мобільної лабораторії радіаційної розвідки, принаймні на 2 порядки нижче встановлених радіаційно-гігієнічними регламентами припустимих рівнів і не несуть радіологічної загрози.

"Навіть за найбільш консервативними розрахунками, ймовірні індивідуальні дози внутрішнього опромінення, викликані цими тимчасовими підвищеннями, не могли б перевищити 0,01 мкЗв за річного ліміту ефективної дози опромінення 1000 мкЗв (1 мЗв). Цей розрахунок здійснювався, виходячи з консервативного припущення про те, що умовна особа безперервно дихала повітрям з підвищеною щодо фонової концентрацією цезію-137 з 05 по 13 квітня. З огляду на радіологічну ситуацію, ніяких додаткових заходів із радіаційного захисту за межами зони відчуження поки вживати не потрібно", – запевнили в інституті.

Нагадаємо, що винуватцем масштабної пожежі вважають 27-річного жителя села Рагівка. Як пояснив молодий чоловік поліцейським, він заради забави в трьох місцях підпалив сміття і траву. Після чого вогонь вітром перекинуло далі і він вже не зміг впоратися і згасити вогнище.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення