Представлена найбільша тривимірна карта Всесвіту

Міжнародний колектив астрофізиків створив найбільшу і найповнішу на сьогоднішній день тривимірну карту Всесвіту. Дослідження представлено в п'яти публікаціях у журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, коротко про нього повідомляє Інститут позаземної фізики Товариства Макса Планка (Німеччина).

На прямокутнику ліворуч показано 120 тисяч галактик Зображення: Jeremy Tinker / SDSS-III

Карта включає в себе 1,2 мільйона галактик, що знаходяться в обсязі 650 мільярдів кубічних світлових років, і дозволяє відстежити еволюцію зоряних систем від двох до семи мільярдів років тому. Карта охоплює приблизно чверть небесної сфери і дозволила провести одне з найбільш точних на сьогоднішніх днів вимірювань темних матерії і енергії Всесвіту.

Для складання карти вчені використовували програму BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey) з огляду SDSS-III (Sloan Digital Sky Survey III).

Вона дозволяє визначати темпи розширення Всесвіту через 400 мільйонів років після Великого вибуху за допомогою барионних акустичних осциляцій — флуктуацій у розподілі матерії на ранніх етапах розвитку Всесвіту.

Отримані дані виявилися в повній згоді зі стандартною космологічною моделлю. Темна енергія, яка відповідає за космологічне розширення, виявилася з похибкою в п'ять відсотків тотожна космологічній сталій у рівняннях загальної теорії відносності.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення