Премію Сахарова віддали секс-рабиням ІДІЛ

 СЕГОДНЯ

Лауреатками премії Європейського парламенту імені Сахарова стали Надие Мурад Басі і Лямии Аі Башар, дві жінки з курдської етнічно-конфесійної групи єзидів, які потрапивши в полон до бойовиків ІДІЛ, стали секс-рабинями.

Пізніше жінкам вдалося втекти і знайти притулок у Німеччині. Після звільнення вони почали правозахисну діяльність. Про вручення їм премії спочатку повідомив президент Європарламенту Мартін Шульц у своєму Twitter. Потім ця інформація з'явилася на сторінці Фейсбук Альянсу лібералів і демократів Європейського парламенту.

"Ця нагорода є визнанням боротьби Надиє і Ламиє протягом усього їхнього життя. Вони стійко подолали жорстоке сексуальне рабство, якому піддавалися з боку терористів і стали прикладом для всіх нас", - сказано в повідомленні

Премія "За свободу думки" імені Андрія Сахарова заснована в 1988 році Європарламентом. Премію вручає особисто Президент парламенту. Вона становить 50 тисяч євро. Нагорода вручається за досягнення в захисті прав людини та її основних свобод; розвитку демократії і відстоювання верховенства закону, а також захист прав меншин.

Зазначимо, що на премію Сахарова номінувався також глава кримських татар Мустафа Джемілєв

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення