Продаж алкоголю вночі організують таксисти

 Вести.UA

Незабаром придбати алкоголь у столиці в нічний час стане неможливим. Вчора Київрада прийняла рішення про заборону продажу спиртного з 23:00 до 10:00 для всіх супермаркетів і магазинів, які мають ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, в тому числі і пивом. Правда, це рішення ще має підписати мер Віталій Кличко, тільки тоді воно набуде чинності, але вчора в КМДА не могли відповісти, коли це може статися.

Немає важелів

За словами автора проекту, депутата Київради Владислава Михайленка, ця заборона стосується абсолютно всіх роздрібних мереж, в тому числі великих цілодобових супермаркетів. За його словами, контролювати дотримання рішення буде департамент торгівлі КМДА шляхом нічних інспекцій, а до порушників будуть застосовувати найсуворіші заходи.

«Коли ми заборонили продаж алкоголю МАФам, багато підприємців це проігнорували. Тоді ми викликали екскаватори і просто знесли ці «наливайки». У цьому питанні ми також плануємо приймати жорсткі заходи, аж до блокування роботи торгових мереж, а також великі надії покладаємо на поліцію», — заявив Михайленко.

На думку міської влади, таке рішення дозволить знизити показник вживання алкогольних напоїв і рівень злочинності в столиці. Втім, за словами радника мера Дмитра Белоцерковца, зараз у міської влади немає важелів тиску на порушників: «Зараз нам потрібно знайти способи обмеження і покарання порушників. У ВР вже зареєстрований законопроект, який дозволить позбавляти ліцензії на торгівлю алкогольними напоями торгові мережі, які продають спиртне вночі»

Супермаркети не постраждають

Як розповів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, відсоток нічного продажу алкоголю у супермаркетах дуже маленький, тому на їх виручку ця заборона не вплине.

«Люди просто будуть закуповуватися спиртним заздалегідь, а незручності можуть виникнути тільки у любителів нічних гулянь», — говорить він. За його словами, ухвалення цього рішення було цілком прогнозованим, так як подібні заборони вже ввели багато міст України

«Зокрема Львів, Бровари, Луцьк, Тернопіль, Суми та інші. Дійсно, у всіх цих містах кількість проданого алкоголю вночі істотно знизилося, але чекати стовідсоткового ефекту не варто, тому що крім магазинів алкоголь можна купити в лівих точках», — говорить Дорошенко.

Алкоголь піде в тінь

Те, що заборона не торкнеться торгових мереж, підтверджує і власник мережі «Фуршет», депутат Київради Ігор Баленко. За його словами, набагато сильніше ця заборона позначиться на нелегальному продажу спиртного.

«Святе місце порожнім не буває. Коли вводиться заборона на офіційний продаж алкоголю, відроджується нелегальна. Яскравий приклад цього-Львів. Як мені нещодавно розповідали мої львівські друзі, тепер після 23:00 у них алкоголь продають таксисти», — каже Баленко.

На його думку, в Києві ця заборона призведе до появи великої кількості нових «наливайок», замаскованих під ресторани.

«В результаті цього в тінь піде до 10% продажу алкоголю», — вважає Баленко. Львів'яни підтверджують: таксисти дійсно отримали можливість додаткового заробітку.

«За 20-ку зверху у них можна купити все: від пива до віскі. Ще в кіосках з-під поли торгують, але тільки по знайомству — інакше бояться», — каже мешканка Львова Ольга Марченко.

Де можна буде "заправитися"

У Києві любителям нічних посиденьок доведеться йти на найближчу заправку, так як після прийняття рішення законне право на реалізацію спиртних напоїв мають тільки заправки.

«З юридичної точки зору, АЗС під цю заборону підпадають. Але якщо буде відповідна громадська ініціатива, ми її схвалимо», — говорить Михайленко. У той же час, як розповідає студент з Броварів Олексій Харечко, в його місті після введення такої заборони алкоголю після 23:00 доставляють кур'єри, причому з дуже хитрою схемою.

Згідно з умовами угоди, клієнт залишає кур'єру гроші в борг, а в якості застави кур'єр надає алкогольний напій. Ще один варіант — інтернет-магазини. Там ще на етапі обговорення "сухого закону" говорили, що будуть пробивати чек, наприклад, на 21:00, а доставляти в будь-який час

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення