Прокуратура завершила розслідування знущань поліцейських над пасажирами метро Харкова

 УНН

Прокуратура Харківської області завершила досудове розслідування стосовно 5 працівників сектору патрульної поліції відділу поліції в метрополітені ГУНП в області за підозрою в хабарництві та систематичних знущаннях над пасажирами підземки

За інформацією начальника відділу прокуратури області Нвера Антоняна, наразі матеріали кримінального провадження відкриті для ознайомлення сторін.

На сьогодні встановлено 5 підозрюваних: начальник сектору, його заступник та троє співробітників підрозділу.

У прокуратурі зазначили: “Слідство прокуратури зібрало докази непоодиноких випадків перевищення службових повноважень з боку правоохоронців. Так, у липні 2018 року поліцейські несли службу на станції метро „Південний вокзал“. Патрульні побачили чоловіка, який, похитуючись, виходив з метро. Вони підійшли до нього і почали закидати, що він нетверезий. Чоловік намагався пояснити, що повертається з роботи додому і випив пляшку пива. Однак правоохоронців така відповідь не задовольнила і його силоміць затягли до поліцейської кімнати. Один з підозрюваних збив потерпілого з ніг спеціальним прийомом, від чого останній втратив свідомість. Коли чоловік прийшов до тями, інший патрульний наніс йому кілька ударів у голову”.

Іншому доставленому до поліцейської кімнати підозрювані розбили об голову стілець, били ногами та руками по тулубу та голові.

Також задокументовано 4 епізоди отримання неправомірної вигоди правоохоронцями. Патрульні діяли за налагодженою схемою: підходили до громадян, які виглядали як немісцеві (з валізами, щойно зійшли з потяга, розпитували дорогу тощо), та під приводом перевірки документів починали з’ясовувати, з якою метою вони прибули до Харкова. Потім — запрошували до поліцейської кімнати, де розповідали, що громадяни порушили закон, за що буде складено протокол про адміністративну відповідальність, обшукували особисті речі. При цьому поліцейські обіцяли звернутися до контролюючих органів з метою накладення штрафних санкцій або припинення соціальних виплат. Перелякані громадяни давали гроші, що були при собі аби тільки вирішити так звану проблему.

В одному випадку патрульні повідомили жінці, що вона не має права носити з собою документи своєї матері (пенсійне посвідчення та банківську картку), тому вони звернуться до компетентних органів, щоб виплати пенсій припинити. Жінка на колінах благала “правоохоронців” не забирати у її мами пенсію, але “вирішити” питання вдалося лише за 1 тис. грн.

Ще одного чоловіка патрульні залякували відповідальністю за нібито порушення вимог перевезення валюти через кордон. Під психологічним тиском потерпілий віддав поліцейським 5 тис. російських рублів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення