Прощальний сюрприз від Яценюка - громадян чекають штрафи за проживання не за місцем реєстрації

 Страна

Громадяни України, які не проживають за своїм офіційним місцем реєстрації понад 30 днів, повинні прописатися за новим місцем перебування.

За невиконання такої норми спочатку попередять, а потім під час кожного виявлення порушення будуть накладати штрафи в 17-51 грн. Як повідомляє "Сьогодні" такі норми визначає постанова Кабміну №207 від 2 березня 2016 року, підписаного екс-прем'єром Арсенієм Яценюком

Відповідно до новацій, функції реєстрації передали з Державної міграційної служби місцевим органам влади. Людина, яка виписалася з попереднього місця проживання, повиненна зареєструватися за новим місцем протягом 30 днів. Також потрібна реєстрація для тих людей, які виїхали з дому більш ніж на місяць на навчання, роботу тощо.

Знятися з попереднього місця реєстрації можна буде одночасно з реєстрацією на новому, адже в Україні існує електронний Єдиний демографічний держреєстр. Експерти відзначають, що вимога про реєстрацію на новому місці зменшить проблеми, скажімо, під час обслуговування в медичних установах. Однак досить часто приїжджі нелегально орендують житло, власники побоюються їх реєструвати і відповідно не платять 15% податків від орендної плати.

"У нас до половини працездатних проживають не за місцем реєстрації, а там, де можна знайти роботу. Це створює проблеми і самим приїжджим – вони змушені, наприклад, давати хабарі в лікарнях за лікування. Але отримати прописку їм буде складно: господарі найманого житла часто відмовляються реєструвати квартирантів, побоюючись, що потім їх не випишеш. Та й податки платити вони не хочуть (15% доходу)", – говорить юрист Володимир Столітній.

Штрафи за відсутність реєстрації будуть йти в місцеві бюджети, влада буде зацікавлена у виявленні тих, хто живе, але не числиться.

"Через виявлення приїжджих можна буде вийти на підпільних орендодавців, оштрафувати їх за незаконне підприємництво і змусити платити податки. Можливо, влада почне заохочувати "стукацтво" сусідів на квартирантів і їх господарів", - говорить юрист Василь Мірошниченко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення