Путін знову готує наступ на Донбас

 Деловая столица

Бойовики "ДНР" і "ЛНР" відновили інтенсивні обстріли позицій ВСУ в зоні АТО. Зокрема, терористи атакували наших військових у районі луганської ТЕЦ в місті Щастя, а типу трьохізбенка сепаратисти обстрілювали сили АТО навіть з гранатометів. Зіткнення такої інтенсивності зафіксовані на лінії фронту вперше за останні півтора місяці. Отже, це не випадковий інцидент, а планомірна акція, здійснювана за вказівкою з Кремля.

Команді Путіна необхідно продемонструвати, що Росія може вести війну на два фронти – і в Сирії, і в Україні. Зараз про відновлення повномасштабних бойових дій на Донбасі мови поки не йде. Поновлені атаки бойовиків – це, передусім, психологічний інструмент тиску на керівництво України. Мовляв, не розслабляйтеся, ми ще тут і складати зброю не збираємося.

Крім того, такі локальні атаки потрібні Кремлю, щоб тримати в тонусі і самих терористів. Інакше вони просто зіп’ються від безділля.

Крім того, такі випади сепаратистів повинні раз і назавжди спростувати невиправдано оптимістичні заяви деяких українських політиків про те, що у Путіна не вистачить сил вести війну одразу на двох напрямках. Відновлення масштабних бойових дій на сході України – це один з головних козирів у рукаві російського президента. Він показує, але пустить у хід лише тоді, коли це справді потрібно.

Найімовірніше, ця карта буде зіграна тоді, коли Кремль захоче звинуватити Україну у зриві мирного процесу на Донбасі і продемонструвати нездатність Києва до контролю ситуації. Паралельно в підконтрольні, в тому числі і в Україні, ЗМІ будуть вкидатися тези про те, що обіцяний Петром Порошенком світ на сході – це лише порожні розмови або, що тимчасове затишшя на фронті – це договірняк на період місцевих виборів.

І суспільству, де зберігається високий рівень недовіри до влади, людям буде складно розібратися, де в цій ситуації правда, а де російська пропаганда.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення