Рада прийняла революційний закон про держслужбу

 Лівий берег

Чиновником тепер можна стати лише через конкурс.

Верховна Рада прийняла нову редакцію закону про державну службу.

Прийнятий 261 голосом законопроект №2490 запроваджує: конкурси на всі посади державної служби; розподіл політичних посад та посад державної служби.

Закон виводить з держслужби політиків – тобто депутатів і міністрів, а також їх помічників, радників, прес-секретарів, обслуговуючий персонал; перелік причин для звільнення чиновника і заборона для вищої категорії держслужбовців бути членами політичних партій; збільшення зарплати чиновникам і зменшення частки премій та доплат у структурі оплати праці держслужбовця; введення 3-х категорій посад, замість існуючих на даний момент 7-ми: "А" - вищий корпус держслужби, "Б" - керівники структурних підрозділів та "В" - інші державні службовці; посади держсекретарів у міністерствах.

Закон у разі схвалення Президентом набуде чинності з 1 травня 2016 року, крім норми, яка передбачає обов'язковість володіння держслужбовцями категорії "А" іноземною мовою, яка є офіційною в Раді Європи (англійська та французька) і вступає в силу 1 січня 2018 року.

Законом передбачена можливість фінансування заробітних плат держслужбовців, як за рахунок коштів державного бюджету, так і за рахунок коштів програм Європейського Союзу, міжнародних організацій та інших країн.

Закон підтримали більшість депутатів у всіх фракціях коаліції. Фракція Радикальної партії дала один голос "за".

З тим, хто та як голосував, можна ознайомитися тут.Нагадаємо, Євросоюз пообіцяв Україні фінансову підтримку для впровадження цієї реформи.

У Кабміні неодноразово просили Євросоюз створити донорський фонд, який би доплачував українським чиновникам.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення