Рак масово вбиває українців: у МОЗ забили на сполох через смертельну хворобу

 Обозреватель

Кількість нових випадків захворювання на рак у 2018 році у світі збільшилася до 18 млн. За прогнозами, у 2040 році цей показник може вирости до 30 млн. Різними формами раку хворіє приблизно мільйон українців, більше 130 тис. нових випадків реєструються щорічно.

У зв'язку з цим виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун дала декілька порад, які допоможуть значно знизити ризик захворіти важкою недугою.

МОЗ рекомендує:

1. Уникати сонячних опіків. Це суттєво знижує ймовірність розвитку раку шкіри, а також появу зморшок і сухості шкіри.

2. Вчасно робити щеплення. Наприклад, своєчасна вакцинація від вірусу гепатиту В може запобігти раку печінки. Вакцинація від вірусу папіломи майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки у жінок і раку гортані у чоловіків.

3. Відмовитися від шкідливих звичок. Чим менше алкоголю ми споживаємо, тим менша ймовірність низки типів раку: молочної залози, печінки, підшлункової, прямої кишки. Куріння, особливо у генетично схильних людей, у пізньому віці може викликати рак легенів, а також збільшувати ймовірність інших типів раку (стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура)

4. Стежити за раціоном. Зараз навіть говорять про протипухлинну дієту. Вона включає в себе моркву, помідори, ожину, малину, горіхи, синій виноград, яблука, і всі різновиди капусти. Такі овочі та фрукти захищають наш організм від вільних радикалів і токсинів, які можуть викликати рак.

5. Дотримуватися правил безпеки на роботі. Правильно транспортувати, зберігати і стежити за дозуванням потенційно шкідливих для людини речовин, наприклад, пестицидів. Це добре захищає від впливу хімічних канцерогенів.

6. Регулярно проходити обстеження, а також консультуватися із лікарем

Нагадаэмо, що рак є другою із основних причин смерті у світі. З початку 2018 року від цього захворювання померли 9,6 млн осіб. Онкологія стає причиною майже кожної шостої смерті

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення