Режим Путіна вб'є не війна і не економічний занепад - Newsweek

 Дзеркало тижня

Головною причиною занепаду Росії, який незабаром приведе її до краху як держави, є стрімке зростання кількості росіян, які покидають рідну країну в пошуках політичних свобод і економічних можливостей на Заході.

Про це на сторінках Newsweek пише експерт Atlantic Council Рейчел Енслі, посилаючись на директора дослідницької програми з питань Європи та Євразії в американському аналітичному центрі Аліну Полякову, передає ZN.ua.

"Це загроза №1 для РФ, яка намагається стати впливовою у світі знову", - підкреслила Полякова під час обговорення в Atlantic Council

Соціологи зазначають, що з президентством Володимира Путіна почалася епоха, в якій реваншистська Росія ліквідує соціальні свободи у себе вдома, щоб поширювати свою агресію і вплив на глобальній арені. Але ці зусилля можуть похитнутися із-за нестабільності в середині РФ. Еміграція 1,8 мільйона росіян за 14 років - це офіційні цифри. Але, як зазначає Полякова, ця тенденція посилюється. Жорстоке переслідування громадянського суспільства, відсутність економічних можливостей і незалежних ЗМІ внесли свій внесок у посилення еміграції.

"Саме ті люди, яким варто було б залишитися в Росії, щоб зробити її великою в економічному сенсі, як раз і виїжджають з країни", - підкреслила Полякова.

У свою чергу російський еколог Євгенія Чирикова також зазначила, що з-за високих цін на нафту і газ, а також гострої залежності Європи від російських енергоносіїв, головним ресурсом для російської влади були зовсім не люди. Тепер, коли ціни на нафту, вугілля, природний газ падають, російським правлячим елітам потрібні гроші для самозбагачення. Консультант Університету Рутгера Сергій Єрофєєв, який брав участь у дискусії, вважає, що "якість людського капіталу Росії продовжує погіршуватися".

Він зазначив, що нинішня хвиля масової еміграції росіян складна, якщо подивитися на спектр причин, через які люди виїжджають з Росії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення