Рішення Гаазького суду щодо Майдану ще можливо змінити - експерт

 УНН

Доповідь Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо злочинів на Майдані має попередній характер і висновки можуть бути змінені, якщо Україна надасть достатні докази системності убивств. Про це заявив консультант міжнародної групи GRC Меттью Р. Кроу, баристер (Англія та Уельс) на прес-конференції в середу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Її (головного прокурора МКС Фату Бенсуди. - Ред.) попередня оцінка зміниться, якщо вона отримає достатню нову інформацію і факти про Майдан. Якщо коротко, то двері не закриті з приводу визначення злочинів проти людяності на Майдані», - зазначив Кроу.

Експерт підкреслив, що це має бути стимулом для громадянського суспільства та державних органів допомогти прокурору МКС переглянути свою позицію, довівши систематичність і плановий характер убивств на Майдані.

Для цього, за його словами, потрібно направити до МКС більш детальну інформацію про жертви і географію вбивств, зробивши особливий акцент на доказах, що злочини мали системний плановий характер, а не були результатом реакції на насильство, паніку або ексцес виконавців.«Якщо 100 осіб були вбиті у спосіб, який чітко демонструє наявність відповідного плану, то це злочин проти людяності. Тому 100 спланованих убивств достатньо, щоб визначити злочин проти людяності. Головне, що має значення, - це спосіб, у який здійснювалися ці вбивства. Це саме те, на чому зараз мають сконцентруватися зацікавлені сторони і громадянське суспільство», - наголосив Кроу.Як приклад він навів випадок, коли вбивство 200 цивільних осіб у Демократичній Республіці Конго було визнано злочином проти людяності, оскільки були надані необхідні докази системного характеру дій.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення