Родичі прокурорів забудували частину дамби Київського водосховища

 Наші гроші

У 2007 Київська облдержадміністрація видала серію листів-дозволів групі фізосіб для розробки проектів приватизації ділянок. Члени родин київських прокурорів забудовують приватизований в обхід закону шматок захисної дамби Київського водосховища, йдеться в програмі "Наші гроші з Денисом Бігусом". Через це було затоплено берег обвідного каналу й незаконного обгороджено кількадесят гектарів державного лісу.

Київська дамба

Як зазначають журналісти, у лютому 2007 р. Київська облдержадміністрація за підписом тодішньої глави Віри Ульянченко видала серію листів-дозволів групі фізосіб для розробки проектів приватизації ділянок по 1 га під сільське господарство.

Офіційно зазначалися землі Лебедівської сільради Вишгородського району, однак насправді йшлося про територію захисної дамби Київського водосховища, земля на котрій була вкрита лісом, мала лісогосподарське призначення та була закріплена на праві постійного користування за ДП "Вищедубечанський лісгосп". Керуючись цими листами-дозволами і заявами людей з проханням про вилучення земель лісового фонду, лісгосп надав кожному погодження. Після цього спочатку КОДА, а потім Вишгородська РДА видали розпорядження про надання землі у приватну власність - під сільське господарство - без права вирубки дерев, ділянками в основному по 0,9999 га. А в 2008 р. одним розпорядженням РДА змінило цільове використання 21 га землі (11 власників) вже на садівництво, що по суті дозволило будувати на цій землі садові будинки, виявили журналісти. Зазначається, що земля була надана безкоштовно, за винятком того, що фізособи заплатили лісгоспу по 52 тис грн за кожен гектар як відшкодування збитків. Виявилося, що земельну ділянку на дамбі площею 0,56 га має батько замголови організаційно-методичного відділу Головного слідчого управління ГПУ Кирила Волкова – Дмитро Волков: обставини набуття ним права власності не відомі. Журналісти вказують, що на початку 2000-х років Дмитро Волков працював у столичній податковій, власником чи директором бізнесу не був, а остання відома приписка – в "хрущовці" по вул. Анни Ахматової на столичних Позняках.

Ділянка Дмитра Волкова

При цьому у червні 2014 р. з різницею в 1 день Волков придбав два позашляховики, обидва 2014 р.в. – Volkswagen Tiguan (новий залежно від комплектації коштує (-39 тис дол.) і Volkswagen Touareg (-73 тис). Крім нього, на дамбі мають ділянки інші люди, пов'язані з прокуратурою. Наприклад, мати екс-прокурора Голосіївського району Києва Назара Константинова – Лариса Константинова. А теща колишнього заступника керівника прокуратури Оболонського району Андрія Голуба Лариса Булгакова є власницею ділянки 0,33 га.

 Ділянка Лариси Булгакової

Одна із ділянок належить Сергію Масю, який 8 років пропрацював у прокуратурі, а зараз займається адвокатською діяльністю. Журналісти нагадують, що навесні 2015 р. Київська обласна прокуратура подала до суду позов із вимогою визнати недійсними певні розпорядження КОДА і Вишгородської РДА та повернути державі ділянки. Зокрема і ту, що належить Дмитру Волкову.

Ділянка Сергія Мася

Але позов було залишено без розгляду через неявку позивача в суд. Зараз триває судовий процес щодо законності оформлення права власності на інші ділянки, де прокуратура поки що також програє. Раніше ЗМІ дізналися, що у лютому 2016 року співмешканка голови Нацкомісії регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка купила чотириповерховий будинок в селі Іванковичі під Києвом, сусідами жінки виявилися екс-міністр палива й енергетики Юрій Бойко та екс-міністр екології Микола Злочевський. Вартість цього маєтку ріелтори оцінили у 1,5-2 мільйони доларів США.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення