Росія готує бюджет до війни

 РБК-Україна

Секвестр бюджету РФ на 2016 рік на 374,5 млрд руб. може в той же час привести до зростання оборонних витрат в цьому році на 678,8 млрд руб. Таку бюджетну конструкцію Мінфін РФ пропонує затвердити уряду РФ 5 жовтня.

Мінфін РФ також готує поправки до Бюджетного кодексу — відомство пропонує дати міністру фінансів РФ повноваження особисто перерозподіляти до 10% всіх витрат на користь силових відомств без погоджень.

Практично всі «цивільні» витрати федерального бюджету РФ на поточний 2016 рік підлягають скороченню. Це випливає з опублікованого Мінфіном РФ у понеділок проекту поправок у закон про бюджет. Про це йдеться на порталі Gazeta.Ru

Загальні витрати бюджету в 2016 році запропоновано збільшити приблизно на 300 млрд руб., до 16,4 трлн руб. З них закрита частина - це 3,66 трлн руб., або 22,3% в загальних витратах. Це максимум в історії сучасної Росії, говорить завідувач лабораторією військової економіки Інституту Гайдара Василь Зацепін. Торік частка секретних видатків дорівнювала 20%, а в цьому році, як припускав діючий закон про бюджет, повинна була знизитися до 18,5%, - інформує РБК

Закрита частина бюджету як частка в загальних витратах зростає щороку з 2009 року (тоді вона становила 10%). Виходячи з проекту Мінфіну секретні асигнування в 2016 році складуть 4,4% ВВП Росії.

"Війна в Сирії, апетити ВПК і спецслужб, Росгвардія», - перераховує Зацепін, коментуючи зростання закритої частини. Крім того, зараз діє програма переозброєння до 2020 року, нагадує експерт.

У відкритій частині запропоновано, наприклад, скоротити витрати по розділу "Національна економіка" на 414,7 млрд руб., у розділі "Охорона здоров'я" - на 28,6 млрд руб., ЖКГ - на 10,5 млрд руб. Однак асигнування по розділу "Національна оборона" збільшуються щодо чинного закону про бюджет на 10,3 млрд руб. Витрати по іншому силовому розділу – "Національна безпека і правоохоронна діяльність" - скорочуються на 14,8 млрд руб. Але все це тільки відкрита частина. У проекті є дев'ять секретних додатків і два цілком таємні.

Засекречених витрат традиційно найбільше в розділі "Національна оборона" - 67% в минулому році. Але вони є і в інших розділах: наприклад, в розділі "Національна економіка" в 2015 році було засекречено 7% витрат, в розділі "Освіта" - 4,3%, "Охорона здоров'я" - 3,6%, "Культура" - 0 , 1%.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення