Росія готується до конфлікту з НАТО та терміново формує нові дивізії

 ТАСС

Мотострілецька дивізія, створювана в Смоленській області, увійде до складу 1-ї гвардійської танкової армії. Про це ТАСС повідомило джерело в Генштабі РФ

«Генштаб за погодженням з міністром оборони прийняв остаточне рішення про те, що нова Ельнінська мотострілецька дивізія поряд з Таманською мотострілецькою і Кантемирівською танковою дивізією увійде до складу 1-ї гвардійської танкової армії», — заявило джерело.

Він пояснив, що формування дивізії розпочалося пізніше в порівнянні з однотипними сполуками в Воронезької та Ростовської областях. Тому завершення комплектування та зведення об'єктів інфраструктури заплановано на грудень 2016 року, а не на середину 2017-го.

Рішення про розгортання дивізії в Ельне прийнято взимку 2016 року. З'єднання створюється на базі окремої мотострілкової бригади нового формування, яку планувалося розгорнути в 2015 році в Ельне. Бригада повинна була розміщуватися на інфраструктурі колишньої 144-ї гвардійської Ельнинської мотострілецької дивізії, виведеної туди з Естонії в 1994 році, в 1998-му згорнутої в базу зберігання і після 2003-го розформованої. Восени 2015 року джерела у військовому відомстві повідомляли, що ця бригада має увійти до складу 20-ї загальновійськової армії.

Дивізія в Ельне, поряд з дивізіями під Ростовом-на-Дону і в Богучар (Воронезька область), є одним з трьох великих з'єднань, які створені на західних кордонах Росії , починаючи з 2015 року.

У Росії в 2014-2015 роках була обрана нова модель побудови організаційно-штатних структур, що передбачає часткове відтворення дивізійної ланки в західній і центральній частині країни. Це пов'язано з виявленими у ході навчань та тренувань недоліками бригад «нового обличчя» у можливому протистоянні з країнами НАТО.

Рішення про переформування танкових і мотострілкових дивізій сухопутних військ у більш компактні бригади повного штату приймалося в 2009 році в ході військової реформи. Рішення обумовлене підвищенням мобільності та готовності з'єднань, а також ліквідацією так званих «кадрированих» дивізій (які по суті являли собою бази зберігання техніки та обслуговувалися скороченим особовим складом, переважно офіцерським), повинні розгортатися в повноцінні з'єднання під час мобілізації.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення