Росія закрила ЗВТ з Україною і розпочала підготовку до суду через борг

 Лівий берег

Мінфін РФ заявив про дефолт за українськими паперами

Росія з 1 січня 2016 року закрила зону вільної торгівлі з Україною і почала підготовку до суду через борг у 3 млрд доларів.

Рішення щодо ЗВТ обґрунтовано тим, що з 1 січня 2016 року набула чинності угода про ЗВТ між Україною та Європейським Союзом.

На сайті міністерства фінансів РФ також наголошується, що Україна не здійснила платіж у загальній сумі 3,075 млрд дол. США, і таким чином увійшла у стан дефолту за облігаціями, проданими Росії режимом Віктора Януковича у 2013 році.

Російська влада звернулися до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду.

Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом.

Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Росія відмовилася піти на реструктуризацію цієї заборгованості, на відміну від інших комерційних кредиторів. Україна у свою чергу відкинула можливість погашення боргу і 18 грудня ввела мораторій на його виплату.

При цьому міністр фінансів Наталя Яресько 30 грудня заявила, що розраховує на продовження діалогу з РФ щодо реструктуризації облігацій.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення