Росія завдає ударів по житлових зонах і медичних установах в Сирії

 Євроньюс

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International звинувачує Росію у воєнних злочинах під час здійснення повітряних операцій в Сирії.

У звіті йдеться про загибель сотень цивільних мешканців, бомбування густозаселених житлових кварталів, що не є військовими об‘єктами.

Ці дані вдалося зібрати шляхом телефонних інтерв‘ю зі свідками чи постраждалими.

Понад 23 бомбування сталися у період між 30 вересням і 29 листопадом. Звіт виокремлює 6 з них, коли загинуло щонайменше 200 цивільних та десятки бойовиків:

“Наш звіт, який опублікували сьогодні, демонструє, що Росія, на наше переконання, вчинила воєнні злочини в Сирії, завдаючи нападів по цивільних, житлових кварталах, включно з медичними установами. Існує також свідчення того, що російські військові незаконно використовували некеровані бомби в густонаселених районах і касетні боєприпаси, які за своєю суттю є зброєю невибіркової дії”.

Ці бомбування, які вважають порушенням міжнародного гуманітарного права, головно завдали шкоди у провінціях Хомс, Ідліб та Алеппо.

В одній з найбільших із задокументованих атак, 3 ракети влучили в ринок у центрі міста Аріха. В результаті загинуло 49 людей. В іншому бомбуванні загинуло 46 цивільних, з них 32 дітей та 11 жінок, що переховувалися в підвалі в іншому населеному пункті аль-Ганто.

Росія розпочала повітряну операцію в Сирії 30 вересня за закликом президента Башара Ассада проти бойовиків угруповання “Ісламська держава”.

У Кремлі заявили, що вивчають звіт Amnesty International. Наразі ж у міністерства закордонних справ Росії немає “підтверджених фактів” про жертви серед цивільних.

Тим часом Сирійський спостережний пункт за правами людини порахував, що з кінця вересня до 21 грудня 2132 людини загинули в російських бомбуваннях. 710 з них – цивільні, у тому числі 161 дитина та 104 жінки.

Війна в Сирії забрала життя понад 250 тисяч людей, мільйони стали біженцями та внутрішньо переміщеними особами, починаючи з березня 2011 року.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення