​Росія знову може розпочати агресивні дії: до чого готуватися українцям?

В умовах світової фінансової кризи сильні держави будуть підминати під себе слабкі. Україна нині опинилась у вкрай скрутному становищі, оскільки у відносинах із Росією нас немає кому зараз підтримати. Про це у ефірі Ukrlife.TV розповів Руслан Бортник, директор Українського інституту політики.

«Економічна криза, яка зараз починається, серйозно опускає рівень життя у всіх країнах. У країнах, які були більш заможні, сильніше. Тобто падіння доходу американця буде більше, аніж китайця чи росіянина. І це все провокує ці держави на ефектні ефективні зовнішні дії. На формування додаткового страху, додаткового елементу відволікання. Якими завжди були регіональні війни, гібридні протистояння, формування образу ворогу. Ці ризики величезні. Але я все ж гадаю, що до зіткнення між ключовими центрами військової сили в світі поки що далеко – немає сенсу. Підминання периферій – цілком ймовірний сценарій. Боротьба за Європу чи Ближній Схід – цілком ймовірний сценарій», - каже Бортник.

Він також підкреслив, що сьогодні Україна залишилася із Росією сам на сам, і ніхто нам зараз не допоможе.

«Нам зараз треба думати, як виходити із цієї ситуації, як формувати таку переговорну позицію, яка б зберегла наші інтереси і не спровокувала на більш жорсткі дії, за які він не понесе серйозної відповідальності в умовах фінансової кризи. Руки сильних гравців розв’язані, вони можуть робити по суті будь-що. Не на 100%, але на 70% - спокійно», - зазначив політолог.

Водночас, зазначає він, зараз не варто боятися Третьої світової війни, оскільки ключових протиріч між країнами нині у світі немає.

«Ключовий ворог сьогодні – це не Німеччина, умовно кажучи, Антанта чи четвертний союз. Ключовий ворог на сьогодні – пандемія коронавірусу, фінансова криза. Цей ворог знеособлений і глобальний водночас», - резюмував Бортник.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення