Росіяни хочуть, щоб про злочини НКВД розповідали у школах

 Тиждень

Росіяни хочуть, щоб в шкільній програмі розповідали правду про злочини НКВД, зокрема про Катинь. Про це свідчать дослідження Аналітичного центру Юрія Левади (Левада-Центр).

Більшість громадян РФ бажають, щоб про такі факти, як катинська трагедія, розповідали в шкільній програмі.

Так, на питання щодо доцільності викладу матеріалів про злочини НКВД у шкільній програмі 67% усіх опитуваних відповіли ствердно. Категорично проти такого кроку були 4% респондентів.

Третина росіян вважають, що злочин в Катині здійснили працівники НКВД.

За результатами опитування, 34% росіян вважає, що страта понад 22 тисяч поляків НКВД у 1940, була нічим іншим, як прямим виконанням наказу керівництва СРСР. А 24% опитаних вважають, що польських офіцерів розстріляли за наказом гітлерівського керівництва Німеччини.

17% опитаних відповіли, що знали про Катинську різню ще за часів СРСР, зокрема за горбачовської «перестройки».

А 30% дізналася про цю трагедію лише після минулорічної катастрофи літака президента Польщі Лєха Качинського в Смоленську. Ніколи не чули про цю трагедію 16% опитаних.

Про те, що документально встановлено, що польські офіцери в Катині були розстріляни силами НКВД, знають і не сумнівають у цьому 26% опитаних, чули, але сумніваються в цьому – 28%, а вперше почули про це 47%.

За події в Катині відчувають сором близько 28% росіян. Не відчувають сорому 50% опитаних, із яких 20% точно не соромляться цієї події.

В анкетуванні взяли участь 1600 респондентів віком від 18 років у 130 населених пунктах 45 регіонів Росії. Статистична похибка даних цих досліджень не перевищує 3,4%.

Нагадаємо, у вересні 2009 року Сейм Польщі одностайно засудив агресію СРСР проти країни у 1939 році.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення