Росіяни можуть за тиждень перекинути дивізію на Маріупольский напрямок

В цілому, на сьогодні ми не бачимо однозначних ознак підготовки російсько-терористичних військ до наступу. Однак така готовність – справа максимум тижня. Про це йдеться на сторінці у Фейсбук координатора групи Інформаційний спротив Дмитра Тимчука

"Щодо можливого наступу окупантів на Донбасі.

За останнім тенденціям в «1-м АК ДНР» і «2-го АК ЛНР» на даний момент спостерігаємо наступну картину:

1. Зміна оргштатної структури танкових батальйонів обох окупаційних корпусів (з 3-х ротної на 4-х ротну) свідчить про те, що російське командування зміцнює «танковий кулак», із загальним збільшенням кількості танків у складі бойових частин з 380 од. до 450 од. (повторю ще раз – мова йде про техніку в бойових частинах, тобто тут не враховані танки, що знаходяться на базах зберігання в «ЛДНР» і в навчальних підрозділах).

При цьому екіпажі танків противника посилено проходять обкатку на фронті – з початку цього року ми фіксуємо все зростаючу кількість важкої бронетехніки на першій лінії, причому танки діють за різними схемами - парами (застосувується найчастіше – «карусель»), також у складі бронегрупп (з легкими ББМ), і поодинці (в основному за схемою «кочуючих танків»).

Тобто - набираються досвіду в маневреній війні, що можна розцінювати і як підготовку до масштабного наступу, і як продовження ескалації в колишньому форматі, але з більш масштабним застосуванням танків.

2. Одночасно спостерігаємо збільшення засобів протиповітряної оборони з 350 од. на початку року до близько 400 од. сьогодні. Як бачимо, крім танкових підрозділів, російське командування вдосконалює і розширює систему ППО в обох армійських корпусах.

Тобто - дійсно бояться міфічного і давно рекламованого самими бойовиками широкомасштабного наступу ЗСУ із застосуванням авіації. І точно так само це може свідчити про підготовку до наступу, враховуючи, що мова йде про військову ППО, яка повинна прикривати наступаючі підрозділи від повітряних атак при контрнаступательних діях ЗСУ.

3. Досвід Авдіївки (кінець січня – лютий) багато чому навчив російське командування в плані забезпечення підрозділів в період ескалації конфлікту.

Виявилося, що, маючи справу з дресированими мавпами в особі місцевих бойовиків і російських найманців, всі свої розрахунки по витраті боєприпасів російські командири можуть засунути собі у відоме місце. Фактично всього за п'ять днів зимового загострення підрозділу «1-го АК ДНР» витратили велику частину запасів боєприпасів основних артилерійських калібрів (122-мм і 152-мм), які ретельно накопичувалися у «ДНР» протягом 2016 р. Після чого, як в старі добрі часи, забезпечення пішло «з коліс» по мірі поставок з Росії.

Вже в березні ц. р. ми спостерігали, що російські командири стали бити по руках своїх не в міру запопадливих підлеглих за стрілянину по площах, вимагаючи працювати по цілях. Пішло замовлення на підвищення якості підготовки коректувальників і артрозвідки, які навчаються у навчальних центрах в РФ. Паралельно повним ходом йде відновлення і нарощування запасів боєприпасів на складах обох армійських корпусів – Генштабу ВС РФ довелося для цього негайно знімати частину НЗ зі складів Південного військового округу ЗС РФ.

Тобто система ведення і управління вогнем, і система забезпечення удосконалюються. Що, зрозуміло, актуально і при підготовці до наступу, і в обороні.

4. Недвозначні натяки Києва, що по Мінську не завадило б повернути Дебальцеве, перелякали росіян всерйоз і надовго. В районі Дебальцеве вже бачимо систему опорних пунктів, інженерні роботи тривають, оновлюються мінні поля і як гриби ростуть нові. Окупанти чекають, що українська армія буде повертати Дебальцеве силою. Тут підготовка до оборони в чистому вигляді.

5. «Донбаський полігон підготовки російських військ» повністю змістився з Донецького напрямку на Маріупольське. Що зрозуміло: плече підвезення з Росії мінімальне, вхід-вихід на українську територію для підрозділів ЗС РФ займає мінімум часу – це не тягнути особовий склад і техніку через пів-Донбасу до Донецька. Оперує в Новоазовському районі «на постійній основі» «9-ї омсп мп 1-го АК ДНР» (доблесні гібридні «мотострільці-морпіхи ДНР») все більше скидається на групу підтримки, таких черлідерів, для виступів підрозділів ЗС РФ.

В цих умовах з чисто військової точки зору Маріупольський напрямок для організації наступу – самий благодатний. Однак, Маріуполь давно завдяки зусиллям сил АТО є по суті містом-фортецею, штурмувати його можна тільки від надлишку дуристі.

Підсумок. Основною ознакою, яка би свідчила про підготовку російсько-терористичних військ до масштабного наступу, як і раніше, може бути активне і масштабне перекидання на Донбас додаткових підрозділів ЗС РФ, без яких бойовики можуть хіба що приймати мрійливу позу Захарченко і фантазувати про форсування Ла-Маншу. Однак останне таке перекидання з території РФ (до смуги Донецьк-Ясинувата, і те, у вигляді всього лише 2-х російських БТГр) ми спостерігали під час Авдіївського загострення в лютому.

У той же час, таке оперативне перекидання (особливо на Маріупольському напрямку - по зазначеним вище причинам) можливае за кілька днів. Поблизу кордону з Україною в Ростовській обл. РФ у росіян сил і засобів для цього достатньо",-йдеться у повідомленні.

Також, у коментарі до посту Дмитро Тимчук зазначив, що у Ростові-на-Дону зосереджена дивізія російських війск

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення