Росіянка роками ховала дітей в захаращеній квартирі та годувала відходами

 СЕГОДНЯ

Підмосковні органи опіки забрали чотирьох дітей у мешканки Митищ, яка багато років приховувала їх від держави і ростила в захаращеній квартирі у повній ізоляції від зовнішнього світу. Про це телеканалу "360" повідомила начальник управління служби опіки Московської області по місту Митищі Ольга Федосєєва.

Зі скаргою до поліції звернулася консьєржка під'їзду, яка разом з сусідами помітила, що діти – три хлопчика і старша дівчинка – з грудня не з'являлися на вулиці. Поліцейські, що прибули на місце, виявили дітей, які ховалися у шафах. Їх мовні навички були слабо розвинені, вони спілкувася односкладово, були брудними, погано пахли, ніколи не ходили до школи, дитячого садочка чи поліклініки. Всі вони не щеплені.

"Зі слів дітей, вони не милися ніколи, не знають, що таке вода. Діти дуже запущені, як нам сказали психологи, у розвитку відстають. Молодшій дитині на вигляд близько трьох років. Психологи визначили, що вона з розвитком на рік і три [місяця]. У них дуже погано розвинена навіть мова. Таке враження, що зі старшою дівчинкою колись спілкувалися дорослі, і вона застигла на розвиток п'яти років, коли плаваючі звуки і невиразна мова. І вона цього навчила інших дітей", – сказала Федосєєва. В органах опіки припустили, що старша сестра займалася вихованням братів, тому що хлопчики були дуже прив'язані до неї.

У квартирі панувала антисанітарія, під ногами валялося сміття та брудні іграшки, спальних місць не було, шпалери були обірвані, меблі розвалювалася, сантехніка перебувала в жахливому стані, а в коридорі стояло кілька дитячих горщиків з екскрементами. З їжі в будинку був тільки пліснявий хліб.

У момент приходу поліцейських у приміщенні перебувала бабуся. Зі слів дітей, вона годувала родину продуктами зі смітника, іноді знаходила тухлу їжу і довго її варила. Уповноважена з прав дитини в Московській області Ксенія Мішонова повідомила каналу, що діти майже не знайомі з продуктами харчування, спочатку погоджувалися їсти тільки хліб, запиваючи його водою.

З чотирьох дітей свідоцтво про народження є тільки у восьмирічної дівчинки. Три хлопчика молодшого віку були також народжені в цій квартирі, з пологами допомагала бабуся. Їх точний вік невідомий. Пізніше з'ясувалося, що 32-річна мати – москвичка Інеса Кузнєцова – не стала оформляти документи на трьох дітей, тому що боялася, що їх заберуть. Саму жінку співробітники поліції знайшли у стані сильного сп'яніння. Діти розповіли представникам опіки, що мати і бабуся іноді збиралися на кухні і пили горілку з лимонадом.

Двох старших хлопчиків і дівчинку помістили до соціально-реабілітаційного центру. Наймолодшого, якому, імовірно, ще немає двох років, відправили до дитячого будинку. Пізніше двох дітей направили в тимчасову родину.

"Відносно 32-річної москвички, матері чотирьох дітей, порушено кримінальну справу за статтею 156 КК РФ (" Невиконання обов'язків з виховання дитини")", – розповіла офіційний представник ГУ МВС по Московській області полковник Тетяна Петрова.

Обласний дитячий омбудсмен підкреслила, що ще необхідно підтвердити спорідненість дітей і жінки.

"У межах справи буде зроблена ДНК-експертиза, щоб зрозуміти, чиї це діти, тому що треба підтвердити спорідненість", – зазначила Мішонова. Неповнолітнім оформлять всі необхідні документи, після чого буде вирішуватися питання про можливість повернути їх матері.

"Якщо мама готова поміняти спосіб життя і довести в суді, що це її діти, і в принципі готова надати всі аргументи, що вона може далі утримувати дітей і піклуватися про них, то, звичайно, опіка буде розглядати варіант возз'єднання родини", – додала Мішонова.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення