Російські бомбардувальники пройшли до Іспанії повз кордони п'яти країн Європи

 BBC

Два російські бомбардувальники Ту-160 супроводжувалися винищувачами чотирьох європейських країн у міру їхнього просування з боку Норвегії в напрямку північної частини Іспанії і назад.

Про це повідомляє ВВС.

Військово-повітряні сили Норвегії, Британії, Франції та Іспанії піднімали в повітря свої перехоплювачі в міру того, як російські літаки наближалися до повітряних кордонів кожної з цих країн.

Описаний інцидент стався ще 22 вересня, проте подробиці стали відомі лише нещодавно, коли було оприлюднено заяву міністерства оборони Франції.

У ній сказано, що військові Норвегії першими виявили пару російських бомбардувальників (у класифікації НАТО - "Блекджек") біля північних кордонів країни. За тривогою в повітря підняли два винищувачі F-16, які супроводили російські літаки в бік півночі Шотландії.

Після цього Британія підняла в повітря винищувачі "Тайфун" з бази Королівських ВПС Лоссімут на перехоплення бомбардувальників, які в той момент перебували на захід від Шетландських островів. Як заявили тоді ВПС Британії, російські літаки не входили в повітряний простір країни.

Потім російські бомбардувальники пройшли по дотичній вздовж західного узбережжя Ірландії, після чого були перехоплені двома французькими винищувачами "Рафаль" за 100 км від узбережжя Бретані. Як повідомило міністерство оборони Франції, ще два "Рафалі" піднімалися в повітря на підмогу своїм товаришам у міру того, як Ту-160 просувалися на південь.

Нарешті Іспанія була змушена відправити два свої літаки F-18 на перехоплення "Блекджек" на північ від Більбао. Після цього російські літаки здійснили розворот і рушили у зворотному напрямку. Вважають, що на зворотному шляху їх перехоплення вже не здійснювалося.

Згодом Ісландія поскаржилася, що російські Ту-160 того самого дня пройшли небезпечно близько від цивільних повітряних суден. За інформацією МЗС Ісландії, бомбардувальник пройшли на відстані 1800-2700 метрів нижче від пасажирського літака, що виконував рейс із Рейк'явіка в Стокгольм. Російське Міноборони назвало ці твердження ісландського МЗС плодом їхньої фантазії.

Для Британії цей інцидент став черговим у ланцюзі аналогічних випадків за участю російських військових літаків. Водночас, як пишуть іспанські ЗМІ, цей проліт сягнув найпівденнішої точки, де будь-коли проводилася подібна операція з перехоплення іноземних повітряних суден.

Польоти російських військових літаків поблизу кордонів європейських країн почастішали на тлі охолодження відносин Москви із західним світом. Нещодавно це охолодження сягнуло найнижчої позначки, після того як США розірвали військове співробітництво з Росією в Сирії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення