Російські ЗМІ поширювали фейкові новини 18 мовами, - експерти

 Deutsche Welle

З жовтня 2015 року прокремлівські ЗМІ поширили понад півтори тисячі брехливих новин, статей і сюжетів російської пропаганди 18 мовами. Про це йдеться в огляді Disinformation Review, передає DW.

Експерти спеціальної робочої групи при Європейській службі зовнішньої дії (East StratComTask Force) зареєстрували 1649 випадків дезінформації з боку прокремлівських ЗМІ.

В огляді наголошується, що найбільша кількість дезінформації - 936 зареєстрованих випадків - поширювалася російською мовою. Цільовою аудиторією були жителі країн Балтії, Кавказу, України та Білорусі.

Протягом десяти місяців моніторингу у країнах Балтії не було виявлено випадку дезінформації естонською, латиською або литовською мовами. В Україні було виявлено п'ять випадків дезінформації українською мовою.

Експерти робочої групи зазначили в огляді, що "російськомовна прокремлівська кампанія дезінформації також спрямована на російськомовні меншини в багатьох країнах далеко за межами російських кордонів".

Згідно з оглядом, 173 інформаційні повідомлення, що містять викривлену інформацію, поширювалися англійською. Експерти зауважують, що крім відомих англомовних російських ЗМІ, на кшталт Russia Today або Sputnik, існує чимало невеликих сайтів і блогів, роль яких у кампанії дезінформації не варто применшувати.

Крім найпоширеніших фейків російською, англійською та чеською мовами, Disinformation Review відзначає велику кількість брехливих матеріалів болгарською, грузинською, німецькою, угорською та словацькою.

Експерти робочої групи Європейської служби зовнішньої дії також відзначають, що прокремлівська кампанія дезінформації, хоча і не так явно, але була представлена у матеріалах нідерландською, французькою, італійською, норвезькою, польською, румунською, сербською, іспанською, шведською та українською мовами.

Нагадаємо, ЗМІ розтиражували повідомлення ТАСС про те, що в парламент Бельгії було внесено резолюцію, яка пропонує уповноважити уряд країни виступити в ЄС на підтримку скасування антиросійських санкцій. У Бельгії про резолюцію ніхто не чув.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення