Російський охоронець в Москві жорстоко побив американського дипломата

Про це повідомляє видання Vlasti.net з посиланням на The Washington Post. Як стверджується в публікації, дипломата побив «одягнений у форму охоронець ФСБ».

На підставі чого джерела видання зробили висновок про належність нападника, тим більше одягненого в уніформу, до спецслужби, не пояснюється. Охорону дипломатичних місій в Росії виконує поліція.

Нападник схопив і утримував американця, проте тому врешті-решт вдалося вирватися і потрапити в будівлю. Дипломат отримав ряд травм, у тому числі перелом плечової кістки. Він був відправлений на лікування за межі Росії, де і знаходиться до цього дня.

Російський посол у Вашингтоні Сергій Кисляк був викликаний в Держдепартамент, де йому висловили протест у зв'язку з інцидентом.

Мотиви нападу, зазначає газета, неясні. Одне з джерел повідомило, що дипломат намагався сховатися в посольстві від російських розвідників, які мали намір його затримати.

Офіційні представники як Держдепу, так і ЦРУ жодних коментарів виданню з приводу інциденту не дали.

Два дні тому The Washington Post помістила статтю, в якій розповідалося, що спецслужби Кремля систематично тероризують американських дипломатів, які працюють в Росії і країнах Європи. Повідомлялося, що силовики використовують різні форми тиску на американських дипломатів: переслідують їх на вулицях, стежать за родичами, приходять без запрошення на світські заходи і підкуповують журналістів, щоб ті виставляли співробітників дипмісій у поганому світлі.

Розповідалося також про проникненнях в будинки дипломатів по ночах. Як стверджувалося, візитери переставляли меблі, включали світло. Згадувалася секретна записка одного з дипломатів з повідомленням, що після такого візиту він виявив на килимі випорожнення. Також газета писала, що співробітники спецслужб проколюють покришки на колесах машин дипломатів.

Подібні інциденти відбуваються вже досить давно, писала газета. Ще в першу каденцію президента США Барака Обами силовики вбили собаку американського військового аташе. Однак після 2014 року подібні витівки різко почастішали.

У березні нинішнього року, також повідомила The Washington Post, держсекретар Джон Керрі зажадав від Володимира Путіна припинити подібні витівки. Тим не менш інциденти з тих пір не припинилися.

Пізніше офіційний представник Держдепу Елізабет Трюдо підтвердила інформацію видання, додавши, що з подібними проблемами стикалися дипломати і з інших західних країн.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення