Російський олігарх, який лякав пістолетом грецьких футболістів, фінансував протести в Македонії

 Апостроф

Відомого російського бізнесмена, екс-члена "Єдиної Росії", президента грецького футбольного клубу ПАОК Івана Саввіді, який вибіг на футбольне поле під час матчу його команди в Греції і лякав пістолетом суддівську бригаду, викрили у фінансуванні противників перейменування Македонії як мінімум на 300 тис. євро.

Про це повідомляє Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) з посиланням на документи Міністерства внутрішніх справ Македонії.

Так, виплати, в яких брав участь Саввіді, перераховувалися десяткам македонських політиків з різних партій, а також членам недавно створених радикальних націоналістичних організацій і навіть футбольним хуліганам, які брали участь у протесті.

Варто зазначити, що формальна назва Македонії зараз - Колишня Югославська Республіка Македонія. Скорочену назву країни не визнає Греція, так як в її складі є однойменний регіон.

У середині червня міністри закордонних справ погодили перейменування Македонії в Північну Македонію. Рішення ратифікував парламент країни, потім ветував президент Георге Іванов, і нарешті 6 липня парламент подолав вето президента. Однак нова назва викликала масові протести в країні.

Як відомо, в 2002-2005 роках Іван Саввіді був президентом і спонсором ФК "Ростов", в 2006-2008 роках займав ту ж посаду в ростовському СКА. У 2012 році його грецька фірма Dimera придбала 51% футбольного клубу ПАОК з Салонік, який перебував на межі банкрутства.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення