Російський політик дав Україні "ядерну" пораду

 Обозреватель

В умовах, коли країни-гаранти безпеки України згідно з Будапештським меморандумом де-факто вийшли з угоди, Україна має право заявляти про намір відновити свій ядерний статус.

Таку думку "Обозревателю" висловив російський опозиційний політик Костянтин Боровий.

"Є міжнародна угода, яка називається Будапештський меморандум. Фактично Великобританія, Сполучені Штати і Росія вийшли з цієї угоди. З цього випливає, що Україна де-факто отримала можливість і право відновлення свого ядерного статусу", - сказав він.

У цьому контексті політик нагадав про те, що Росія вийшла з Угоди про ліквідацію ракет середньої дальності, "вийшли з нього, і Сполучені Штати – так би мовити, для забезпечення паритету"

"Я не знаю, чи потрібен Україні статус ядерної держави або Україні достатньо виконання цієї угоди. У всякому разі, в міжнародних судах це питання необхідно розглядати", оскільки "Україна, принаймні формально, отримала право відновити свій статус ядерної держави", - переконаний Боровий.

Відповідаючи на запитання , наскільки доцільним було б таке рішення з точки зору інтересів України, політик визнав: "Це було б недоцільно. Тому що це породило цілий ряд проблем і, можливо, санкції".

У той же час він упевнений, що "говорити про це необхідно".

"Я б на місці українських дипломатів переніс це в юридичну площину. Оскільки гарантії не виконувалися, виникає необхідність і можливість фактично денонсації цієї угоди, відновлення статус-кво до укладення угоди. Формально, не провокуючи ситуацію, дипломати можуть піднімати це питання", - порекомендував Боровий

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення