Російський політолог назвав ймовірного наступника Путіна

 Обозреватель

Лідер Чечні Рамзан Кадиров не зможе скласти конкуренцію Володимиру Путіну на чергових президентських виборах у Росії, але він досить "крутий" і досить популярний, щоб вважатися можливим наступником Путіна на цій посаді.

Таку думку "Обозревателю" висловив російський політолог Дмитро Орєшкін.

"Кадиров - найвідоміший із начальників російських регіонів. У нас 85 суб'єктів федерації, але якщо попросити навскидку згадати губернаторів, то звичайний громадянин навряд чи нарахує навіть п'ять чоловік. Кадиров відомий на всю країну - з регіональних начальників він, безумовно, найвідоміший", - визнав політолог. "Він весь час стирчить у телевізорі, він весь час висловлюється за Путіна - тобто він знаходиться під путінським крилом. Він молодий, він рішучий. Він воює проти "хохлів" і "віслюків", у Сирії і десь ще. Його популярність дійсно зростає", - додав Орєшкін.

Разом із тим він наголосив: "Із цього зовсім не випливає, що він може бути конкурентом Путіна на цих президентських виборах. Ні в якому разі. Насправді все-таки в Росії націоналізм досить сильний, і "цурку" обирати як президента поки ніхто не буде".

"Проблема в іншому. Кадиров - це Путін у квадраті. Путін - вертикаліст, вождь, м'яка версія Сталіна. А Кадиров - набагато жорсткіша версія Сталіна, незважаючи на те, що Сталіна він вважає ворогом свого народу", - пояснив політолог.

За його оцінками, "коли Путін піде - а раніше чи пізніше Путін піде, - в Росії "при відсутньому зрозумілому легальному механізмі зміни влади" почнеться процес пошуку підходящої заміни першої особи. При цьому "питання про те, хто буде наступником вождя, вирішуватимуть не у просторі електоральної конкуренції, а у просторі того, хто крутіший, у кого більше багнетів", - припустив Орєшкін.

У цьому контексті він зауважив, що "у Кадирова є своя армія, у Шойгу є своя армія, у ФСБ є свої збройні частини". "Будуть враховувати і варіант популярності. Шойгу популярний - він "сильний воїн", Лавров популярний - він "дає відсіч Штатам". І Кадиров у цьому славному колективі теж крутий пацан", - зауважив політолог.

Він додав, що в російському суспільстві прийнято поважати "крутих" і "глибоко зневажати" усіляких демократів, яких вважають "слабаками".

"Популярність Кадирова зростає, і цього я від російського народу не очікував. У моєму уявленні це вже трошки занадто. Але це логічний наслідок путінської деградації політичної культури і деградації того, що називається соціокультурним фоном", - підсумував політолог.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення