​Російський військовий злочинець, бойовик ДШРГ «Русич» Ян Петровський заарештований в Норвегії​ (відео)

 Четвертая власть

Російський неонацист Ян Петровський на прізвисько Великий Слов'ян, що воював на території України в 2014-2015 роках і здійснював військові злочини проти українських військових, був заарештований увечері 18 жовтня 2016 року в Норвегії, в місті Вестфольде норвезької службою безпеки PST.

Повідомляється, що Петровський з 2004 року проживав в Норвегії, де мав постійний вид на проживання, термін якого тепер минув. В даний час в Норвегії вирішують питання щодо висилки Петровського з країни і можливу видачу його Україні.

Про арешт Петровського повідомляється в групі ДШРГ "Русич". Таку назву носив загін російських неонацистів, що воював у Луганській області в 2014 році в складі іншого відомого бандформування ДБР "Бетмен". Командиром ДШРГ "Русич" був інший відомий російський неонацист Олексій Мільчаков, який прославився своїми звірствами.

"Сім норвезький поліцейських увірвалися в будинок до Ронні Бордсена, щоб повідомити Яну Петровському про його депортацію з Норвегії. Поліція заявила Яну що у нього є два дні на те, щоб купити собі квиток і п'ять днів, щоб виїхати з країни. Поліція зажадала від нього пред'явити паспорт, повідомити про згоду з рішенням про депортацію і повідомити якщо він готовий покинути країну добровільно. Ян відповів що за порадою свого адвоката, Нільса Крістіана Нордхюса, не зберігає паспорт у будинку і що повинен поговорити з адвокатом перш ніж надати якусь відповідь.

Ян спробував додзвонитися до свого адвоката, але безуспішно. Поліція заарештувала тоді Яна і провела обшук у квартирі Бордсена, де Ян прописаний. Метою обшуку, крім усього іншого, був пошук паспорта Петровського, так як без паспорта Яна не зможуть вислати з країни. Паспорт знайдено не було", - повідомляється в групі ДШРГ "Русич".

Там же йдеться, що рішення про депортацію Петровського було прийнято Норвезькою міграційною службою після того, як норвезька служба держбезпеки заявила що Петровський є "загрозою державній безпеці". Адвокат Петровського при цьому наполягає, що рішення є політично мотивованим

У свою чергу російський журналіст Євген Дияконов, який проживає в Норвегії, пише, що видачі Петровського також вимагає українське МЗС.

"В даний час, норвезька влада готує його лр депортації в Росію, а українське МЗС вже подало протест і вимагає видачі Петровського, як військового злочинця", - написав Дияконів.

5 вересня 2014 року бойовики ДШРГ "Русич" із засідки розстріляли колону "Айдара" біля селища Металіст. При цьому бойовики добивали тих, що вижили і катували полонених. З тих, хто потрапив у руки Мільчакова і Петровського не вижив ніхто. Самі росіяни фотографувалися на тлі спотворених трупів українських добровольців.

Мільчаков і Петровський дають інтерв'ю по скайпу в грудні 2015 року, де визнаються у вбивстві українських військовополонених.

"Там у шестером вони вилізли, хто був в стані пораненого, всіх добили, нікого не залишили", - розповідає Петровський, описуючи знищення колони "Айара" 5 вересня 2014 року.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення