Розкрита причина високого інтелекту у птахів

 Lenta.ru

Нейробіологи з Університету Вандербільта (США) показали, що птахи, незважаючи на порівняно малий обсяг мозку, не поступаються мавпам за кількістю нервових клітин в передньому мозку — області, що відповідає за інтелектуальну поведінку. Стаття опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вчені виміряли кількість нейронів у центральній нервовій системі більше двох десятків птахів, від крихітних зябликів до ему. Біологи хотіли з'ясувати, яким чином пернаті з їх маленьким мозком виявилися здатні на складну поведінку і рішення складних когнітивних завдань. Наприклад, раніше було показано, що папуги і ворони можуть створювати і використовувати інструменти з підручних матеріалів, робити висновки щодо причинно-наслідкових зв'язків, впізнавати себе в дзеркалі і навіть планувати свої дії.

Вчені припускали, що мозок птахів має бути організований інакше, ніж у приматів. Однак приблизно два роки тому дослідження нервової системи голубів показали, що структура пташиних нейронних зв'язків не відрізняється від тої, що є у мавп. У своїй новій роботі нейробіологи продемонстрували, що відповідь на цю задачу пов'язана з переднім мозком.

Передній мозок включає в себе кору великих півкуль, яка відповідає за здійснення вищої психічної діяльності. Як виявилося, в цій частині головного мозку у птахів міститься стільки ж нейронів, скільки у приматів. Нервові клітини пернатих мають порівняно малі розміри і набагато більш щільно упаковані, ніж у мозку ссавців.

У майбутньому вчені планують відповісти на інші питання, наприклад, чи витрачається на підтримання більшого числа нервових клітин мозку додаткова енергія, а також чи пов'язаний малий розмір нейронів з невеликою масою пташиного тіла, необхідної для нормального польоту.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення