Розкрита таємниця отруєння ста мільйонів людей у Південно-Східній Азії

 Lenta.ru

Геофізики з США розгадали таємницю отруєння миш'яком протягом декількох десятиліть більше ста мільйонів чоловік у Південній і Південно-Східній Азії. Результати своїх досліджень автори опублікували в журналі Nature Geosciences, а коротко про них повідомляється на сайті Стенфордського університету.

У деяких районах Бангладеш, Індії, Камбоджі, М'янмі, В'єтнаму та Китаю вміст миш'яку у питній воді перевищує рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я норми в 20-100 разів. Це призводить до регулярних масових отруєнь серед місцевого населення.

За припущеннями геофізиків, миш'як потрапляє у воду у відповідних умов для його вивільнення в результаті метаболізму бактерій, які в умовах відсутності кисню використовують миш'як і оксид заліза в якості альтернативного засобу дихання. В результаті цього відбувається виділення токсину та його надходження в грунтові води.

Прояснення механізмів цього процесу, що відбувається в дельті річки Меконг, і присвячене дослідження вчених. Спочатку миш'як пов'язаний зі сполуками оксиду заліза, потрапляє у річку в районі її витоку з гірських порід Гімалаїв, і в цьому стані накопичується у відкладах водоносного комплексу дельти Меконгу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення