Розкрита загадка заразної форми раку

 Lenta.ru

Вчені спробували з'ясувати, як і наскільки сильно вірус Епстайна-Барра (герпесу четвертого типу) впливає на розвиток раку (лімфоми Беркітта). Про свої висновки вони розповіли на сторінках журналу Current Opinions in Virology.

Розмарі Рочфорд (Rosemary Rochford) і її колеги працювали в кенійському місті Кісуму, розташованому на озері Вікторія. Крім двох вищеназваних захворювань, це місто відрізняє частота зараження малярією (до 28 відсотків дорослих мешканців). Вчені з'ясували, що діти, народжені від хворівших малярією під час вагітності матерів, максимально схильні до лімфомі Беркітта.

«В організмі більшості людей вірус Епстайна-Барр сидить тихо. Ніхто не знає, підхопив він його чи ні. Однак при зараженні малярією вагітними вірус активізується і заражає безліч клітин, в тому числі і в організмі немовлят. У результаті імунна система новонароджених "звикає" до вірусу, що в підсумку дає схильність до лімфомі", — розповідає Рочфорд.

Вчені відзначають, що в деяких районах Африки велика частина випадків раку викликана вірусними інфекціями. Однак у розвинених країнах рак усе ще набагато частіше пов'язане з вживанням сигарет і алкоголю.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення