Розстріляний Маріуполь: Два роки тому місто втратило 30 мешканців через наступ "ДНР"

 Depo

Рівно два роки тому бойовики "ДНР" під головуванням ватажка Олександра Захарченка о 9 ранку почали наступ на Маріуполь з обстрілу з "Градів" блокпосту українських сил та мікрорайону "Східний".

Про наступ заявив сам Захарченко у Донецьку під час показової паніхиди за дев'ятьма загиблими від обстрілу зупинки "Боссе".

Присутні зустріли слова ватажка про наступ вигуками "Ура!" та "Алілуйя!"

Наслідки обстрілу були страшні. Попадання снарядів були зафіксовані на вул. Київській, між школами № 5 і № 69, а також у багатоповерхівки.

Ввімкнений відеорегістратор на одній з автівок зафіксував початок обстрілу.

Очевидці казали, що плавилися навіть автомобілі.

Загинуло 30 людей, поранено щонайменше 93, серед загиблих і поранених є діти. Було пошкоджено 79 об'єктів: 37 приватних будинків, 22 багатоповерхівки, 2 ринки, 8 магазинів, поштове відділення, 2 банківських установи, аптека, кафе та СТО.

Багато хто з експертів тоді казав, що наступ на Маріуполь був частиною стратегії залякування, так само, як і обстріл автобусу на блокпосту під Волновахою та обстріл зупинки "Боссе". Адже бойовики та їх російські куратори не могли не розуміти, що взяти приморське місто якби і вдалося, то ціною неймовірних жертв як з однієї так і з іншої сторони.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ виїхала на місце трагедії і встановила, що обстріл мікрорайону "Східний" був здійснений саме бойовиками "ДНР". На основі аналізу вирв від снарядів фахівці місії встановили, що ракети системи "Град" були випущені з північно-східного напрямку, з району населеного пункту Октябрське (Новоазовський район), а ракети системи "Ураган" — зі східного, з району населеного пункту Заїченко. Обидва населені пункти перебувають під контролем "ДНР" та розташовані на відстані 19 та 15 км відповідно.

Характер воронок від вибухів ракет установок "Град" на численних відеороликах, знятих з місць вибухів ракет, показує, що ракети установок "Град" летіли зі східного напрямку розташування позицій бойовиків "ДНР".

Сам Захарченко, коли стала відома кількість жертв і маштаби руйнувань, від своїх слів про наступ відмовився, хоча їх зафіксували на відео. А згодом звинуватив в обстрілах українську сторону.

Прокуратура Донецької області кваліфікувала обстріли Маріуполя як теракт.

Пізніше Міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що під Маріуполем українська артилерія знищила 4 установки "Град" із 6-ти, з яких здійснювався обстріл Маріуполя.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення