Розтяжки, міни, понад тиждень пекельного вогню: росіяни знищують заповідну Кінбурнську косу на півдні (відео) ​

На півдні України російські військові знищують унікальну заповідну Кінбурнську косу - горить у Чорноморському біосферному заповіднику НАН України.

Під загрозою пожежі на Кінбурні, зокрема, найбільше в Європі поле диких червонокнижних орхідей (його площа сягає понад 60 гектарів), там же ростуть дуби, яким понад сотню років. Також на косі є Геродотів ліс з реліктовими деревами: у смарагдовій прохолодній напівтемряві серед покручених і вкритих мохом стволів дерев - маленькі болота папороті. В унікальній заповідній зоні є рожеві озера, також гніздуються лебеді, сірі та білі журавлі, орлани.

Пожежі на Кінбурнській косі тривають понад тиждень. Горить на межі Миколаївської та Херсонської областей. Про це повідомив Євген Лютер, режисер громадської організації Kinburn Camp.

"Вогонь валить в обидві сторони. Чому про це багато хто мовчить? Адже на дві області вигоріло близько 4000 га лісу", - повідомив Лютер і наголосив, що Кінбурнська коса так ніколи не горіла.

Ситуація на косі наближається до катастрофічної. Немає палива заправити пожежну техніку і майже немає доставки продуктів. Виїзд на материк контролюють російські військові. Ситуація з гасінням ускладнюється тим, що в лісі розбита техніка, розтяжки та міни, які не розірвалися.

"Немає чим гасити. Техніку і паливо забрали окупанти", - каже Олександр Овсянкін, який допомагає жителям Кінбурнської коси з ліками та продуктами.

Удень 11 травня Овсянкін відзвітував, що перша частина продуктів, зібрана з допомогою благодійних внесків небайдужих, уже зібрана. Наразі волонтери збирають ліки.

Збір коштів для допомоги

Продукти, ліки 5363 5420 1443 5573

Паливо для пожежної техніки 4441 1144 5016 0609

Бензин та каністри, а також деталі для ремонту пожежних машин намагалися зібрати в Очакові та Одесі, щоб передати на косу, написав у Facebook Артем Скоробагатов, який допомагає з паливом.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення