Саакашвілі гальмує проект на $400 млн у порту "Южний", - швейцарський інвестор

 ЕСПРЕСО.TV

Швейцарські інвестори змушені захищати проекти своїх інвестицій в Україні в судах.

Про це повідомили представники компанії "Олсідз Блек Сі" на прес-конференції, пише "Еспресо". Після введення в експлуатацію швейцарським інвестором компанією "Олсідз Блек Сі" в порту "Южний" 2013 року терміналу олій потужністю 45 000 м3, а в липні 2015 року – мультифункціонального олійноекстракційного заводу потужністю 2400 тонн/добу - присутній на урочистому відкритті підприємства голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі викривав монополію стивідорів, яка існує в Аджаликському лимані.

Він вимагав від Адміністрації морських портів України видати дозвіл компанії "Олсідз Блек Сі" на будівництво причалів у порту "Южний", заявивши: "Будь ласка, дайте цьому заводу дозвіл на причал, землю ми знайдемо. Але, будь ласка, не треба весь час захищати маленьку мафію, яка завжди орудувала тут".

Тоді ж, у липні 2015 року, компанія звернулася до голови Одеської ОДА з проханням погодити розробку проекту землекористування для будівництва зазначених об'єктів портової інфраструктури, щоб далі рухатися в інвестиційних проектах компанії зі збільшення вчетверо переробки олійних культур вартістю до $400 млн.

Всупереч чинному законодавству України компанія такого узгодження дотепер не отримала. Зате наприкінці 2015 року Одеська облдержадміністрація поспішно віддала прибережні землі під три вільні причали ТОВ "Енерго Продукт ЛТД", афільованому з Олегом Бахматюком. Хоча раніше іншому підприємству Бахматюка тут, в "Южному", вже виділили землю під будівництво ще двох причалів.

Компанія "Олсідз Блек Сі" подала в суд. За її позовом Господарський суд Одеської області визнав незаконними і скасував земельні рішення щодо ТОВ "Енерго Продукт ЛТД".

22 квітня 2016 року в Києві на Українському інфраструктурному форумі Саакашвілі заявив, що виступив з ініціативою медіації спірних питань, на яку обидві сторони погодилися, і буде діяти відповідно до результатів медіації.

Медіатор спору виявився вчителем губернатора - це професор Василь Кисіль. Він зазначив у своєму звіті, що досягнення компромісу і згоди між сторонами можливе, але для цього Одеська ОДА повинна зайняти позицію не спостерігача, а сторони, зацікавленої в законному вирішенні цієї проблеми, керуючись загальнодержавними інвестиційними інтересами.

У компанії "Олсідз Блек Сі" сподіваються, що голова Одеської ОДА якомога швидше виконає настанови юриста і свої обіцянки, висловлені в гучних заявах.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення