Саудівська Аравія оголосила нафтову війну Росії: чим це загрожує

Саудівська Аравія оголосила нафтову війну Росії – має намір збільшити видобування нафти та знизити ціни на чорне золото.

Про це одночасно заявили авторитетні ресурси Bloomberg і The Wall Street Journal із посиланням на обізнані джерела. Причиною стала відмова Росії погоджувати нову угоду зі скорочення нафтовидобування в рамках ОПЕК+.

Перші відгомони цінової війни світ відчув вранці 9 березня, коли нафта Brent рекордно впала з 1991 року, а вслід за нею обвалився російський рубль

За інформацією агентства Bloomberg, Саудівська Аравія хоче збільшити видобування нафти до 12 млн барелів на добу. Зміни очікуються вже в квітні – з нинішніх 9,7 млн б/д видобування збільшиться до понад 10 млн б/д, а якщо буде потрібно – вище за 12 млн б/д. Фактично, це означає початок нафтової війни.

Крім цього, Ер-Ріяд 7 березня зробив знижку для всіх покупців на деякі види сирої нафти – складе вона 6-8 доларів за барель.

Як повідомляє The Wall Street Journal, в суботу ввечері керівництво Saudi Aramco повідомило покупців про те, що з квітня компанія знижує вартість на постачання сировини в США – на $7 за барель, в країни Північної Європи – на $8, в країни Східної і Південно-Східної Азії – на $6.

Опитані обома ресурсами джерела вважають, що це зроблено заради того, щоб Росії було складніше продавати свою нафту в Європі та їй довелося повернутися за стіл переговорів щодо угоди ОПЕК+. Це призвело і до того, що вартість ф'ючерсу на нафту марки Brent з постачанням у травні-2020 на лондонській біржі ICE знизилася до $31,02, а ціна на квітневий ф'ючерс марки WTI опустилася на 27,1% – до $32,48 за барель.

Пізніше Центральний банк Росії зупинив закупівлю іноземної валюти на внутрішньому ринку через ситуацію на нафтовому ринку. Заборона застосована в рамках механізму бюджетного правила на 30 днів.

Також стало відомо, що Російська Федерація може зіткнутися з бюджетним дефіцитом і девальвацією рубля через обвалення нафти.

"Навряд чи Москва розраховувала на те, що ціни на нафту впадуть до майже 30 доларів – ймовірно, це дуже неприємний сюрприз, зокрема й для тих, хто ухвалював рішення про вихід із угоди", – повідомив старший директор групи з природних ресурсів і сировинних товарів агентства Fitch Дмитро Маринченко.

Зазначимо, що 6 березня міністри нафти ОПЕК і країн, які не входять до картелю (зокрема Росія, Казахстан і Азербайджан), не змогли домовитися про умови угоди щодо скорочення видобування нафти. Росія не погодилася на пропозицію скоротити виробництво через епідемію коронавірусу та пропонувала залишити угоду, як є (зараз видобування скорочується на 1,7 млн бар /добу). Саудівська Аравія була проти й запропонувала збільшити скорочення до 1,5 млн бар добу, але Росія відмовилася.

Як нафтова війна між ОПЕК і Росією вплине на Україну

Найбільшою загрозою для України може стати подальше падіння на інших сировинних ринках. Зокрема, мовиться про ринки залізної руди, чи зерна. Це може вплинути на український експорт і курс гривні.

В Україні все ще існує значний взаємозв'язок між цінами на нафту і цінами на газ. Відповідно, може статися падіння цін на газ, який ми імпортуємо. Окрім того, експерт наголошує, що подальше падіння ціни на нафту ускладнюватиме власний газовидобуток, оскільки інвестиції при низьких цінах на енергоносії стають менш рентабельними.

Ризики для України

Якщо разом з падінням цін на нафту, а згодом і на газ, відбудеться падіння на інших сировинних ринках – наприклад на залізну руду, чи зерно, це може серйозно вдарити по українському експорту.

Якщо ж падіння цін на енергоносії не потягне за собою падіння на інших сировинних ринках, то для України ця ситуація є нормальною. Істотного впливу на нашу економіку це не матиме.

Аналогічна ситуація може статися й на валютному ринку в Україні. Якщо падіння цін на нафту і газ продовжиться без падіння цін на сировину, то гривня може навіть укріпитись.

Якщо ж зменшаться ціни на залізнорудну сировину і відбудеться падіння експорту, це сильно тиснутиме на ціну гривні.

З іншого боку, безумовним фактором який впливатиме на гривню, стануть валютні облігації, за якими Україна матиме виплати через рік. Але, за словами експерта, це не має відношення до ситуації з нафтою. Тобто це може погіршити ситуацію з валютою лише у тому випадку, коли почнеться падіння експорту.

Ціни на бензин можуть піти вниз, але не одразу. Це може трапитися через декілька місяців. Це залежатиме від того, чи зможуть домовитися країни ОПЕК з Росією протягом найближчого часу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення