Саудівський принц попередив Путіна про «наслідки» операції в Сирії

 Reuters

У ході переговорів в Сочі Володимира Путіна з міністром оборони Саудівської Аравії принцом Мухаммадом ібн Салманом саудівська сторона заявила, що військове втручання Росії в сирійський конфлікт матиме «небезпечні наслідки».

Про це Reuters розповіло обізнане джерело в королівстві. Співрозмовник агентства додав, що Саудівська Аравія у ході зустрічі наполягала на тому, щоб Росія приєдналася до вже діючої коаліції по боротьбі з тероризмом. Крім того, саудівська влада вважають, що дії Росії в Сирії залучать її в міжобщинної війну і сприятимуть залученню до Сирії нових екстремістів. Джерело додало, що в ході переговорів Ер-Ріяд заявив, що продовжить підтримку сирійської помірної опозиції. Принц також підтвердив незмінність позиції по долі президента Бараша Асада: однією з умов мирного врегулювання в Сирії є відхід Асада.

Переговори в Сочі пройшли 11 жовтня. Як важлива обставина спостерігачі підкреслювали, що принц Мухаммед ібн Сальман вважається вірогідним наступником короля. За словами глави російського МЗС Сергія Лаврова, сторони обговорили кроки з наближення політичного процесу врегулювання в Сирії.

Саудівський МЗС, у свою чергу, висловив побоювання у зв'язку з операцією Росії в Сирії. Саудівська Аравія закликала до політичного врегулювання в Сирії на базі Женевського комюніке і з перехідним урядом за участю представників режиму і опозиції. Саудівська Аравія була у числі семи країн, які на початку жовтня закликали Росію припинити наносити авіаудари по сирійській опозиції. Спільну заяву про імені США, Великобританії, Франції, Німеччини, Саудівської Аравії й Катару опублікував тоді МЗС Туреччини.

У заяві Туреччина запропонувала Росії «сфокусуватися» на боротьбі з ісламськими бойовиками, а також висловлює глибоку стурбованість авіаударами, які в останні два дні завдає російська авіація по об'єктах в Сирії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення