СБУ підозрює екс-заступника міністра економіки в державній зраді: подробиці

 СЕГОДНЯ

Служба безпеки України (СБУ), яка раніше отримала ще одного свідка збройної агресії Росії на Донбасі, розслідує можливу підривну діяльність екс-заступника міністра економіки у змові з іншими особами, яка спрямована на шкоду обороноздатності України на користь іноземної держави (Росії). Про це йдеться в судовій ухвалі від 7 жовтня, яку винесла суддя Шевченківського районного суду Києва Ірина Фролова. Текст постанови опублікований в Єдиному реєстрі судових рішень.

Постанова стосується проведення судової почеркознавчої експертизи. Особистість колишнього топ-чиновника не розкривається.

У судових матеріалах йдеться, що Головним слідчим управлінням СБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 5 червня 2019 року за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

В рамках розслідування провадження встановлено, що з 2017 року до теперішнього часу громадянин США, представник американської компанії Gray Fox Logistics, громадянин України, директор держпідприємства "Український центр "Безпека" і колишній заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб з іншими невстановленими особами, на шкоду обороноздатності та безпеки України, вчинили дії, спрямовані на надання іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Відзначається, що в серпні 2015 року громадянин США, виконуючи завдання спецслужб Росії щодо отримання відомостей про плани постачання зброї і боєприпасів до Збройних сил України (ЗСУ), прибув з території РФ до України з метою встановлення контактів зі співробітниками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та державних підприємств, задіяних в реалізації державного оборонного замовлення.

Дізнавшись про наміри української сторони налагодити серійне виробництво снарядів 152/155 мм з їх подальшим постачанням Збройним силам України, громадянин США вступив з колишнім заступником міністра економічного розвитку і торгівлі України та директором ДП "Безпека" в злочинну змову, спрямовану на надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

"Так, переслідуючи злочинні наміри, зазначені особи, заздалегідь не маючи наміру поставляти Україні обладнання, організували укладення між ДП "Безпека" і Державною акціонерною холдинговою компанією "Артем" контракту від 15.12.2017 № 11, що має гриф "секретно", на виконання державного оборонного замовлення із закупівлі та передачі обладнання та устаткування для забезпечення технічного переозброєння і реконструкції діючих виробничих потужностей, необхідних для забезпечення серійного виробництва корпусів снарядів калібру 152 і 155 міліметрів, терміном виконання до 30.12.2019", – йдеться в постанові.

У судових матеріалах відзначається, що слідчий Головного слідчого управління СБУ звернувся до Шевченківського райсуду Києва з клопотанням, згідно з яким просить провести судову почеркознавчу експертизу в цьому виробництві, суддя це клопотання задовольнила.

За даними ЗМІ, директором ДП "Безпека" є Владислав Глазунов, а заступником міністра економіки, що відповідав за оборонну сферу, з липня 2016 по вересень 2019 року був Юрій Бровченко.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення