Щелепи тарганів виявилися уп'ятеро сильніше людських

 Lenta.ru

Вчені з США вивчили американських тарганів і прийшли до висновку, що сила укусу комах в 50 разів більше, ніж передбачає маса їх тіла, або в п'ять разів більше, ніж у людини. Про це йдеться в статті, опублікованій в науковому журналі PLoS ONE.

Коли комахи стикаються з жорсткими матеріалами, вони активують розташовані в щелепах м'язові волокна, які досить повільно скорочуються. Це й дозволяє тарганам створювати "силовий імпульс", за допомогою чого вони прогризають навіть дуже тверді поверхні, наприклад деревину. При цьому для вживання їжі таргани "додаткові потужності» не залучають.

До подібних висновків учені дійшли, вивчивши порядку 300 слідів від укусів, зроблених тарганами на різних поверхнях під різними кутами. Їм вдалося уточнити, щось сила захоплення щелепами таргана становить 0,5 ньютона.

«Мініатюрні механізми зразок тих, що є у тарганів, стають все більш важливими. Спираючись на них, можна створити крихітні двигуни і п'єзоелектричні приводи. Їх можна використовувати, наприклад, для зондів, які будуть подорожувати по кровоносній системі людини», - розповів один з авторів дослідження професор Том Вайманом.

Вчені сподіваються, що виявлені ними механізми допоможуть у розробці нових біотехнологій.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення