Що робити, якщо ви побачили вибухонебезпечний предмет

 Новое Время

Саморобна вибухівка може спрацювати, якщо ви захочете сфотографувати її зі спалахом або спробуєте подзвонити по мобільному

Разом з початком бойових дій в Донбасі у мирних містах України з'явилася невтішна мода. Цієї весни у Києві ледь не щодня, а іноді — й по кілька разів на день, у міліцію надходили повідомлення про замінування різних об'єктів. Лідерами, зазвичай, виявлялися центральні станції метро, будівля президентського 5 каналу та Центральний залізничний вокзал. І якщо у столиці такі повідомлення, здебільшого, були хибними, іншим містам пощастило менше. Серія вибухів у Одесі, Харкові, нещодавній підрив консульства Польщі у Львові — все це виявилося цілком реальним.

Де ховають вибухівку та як її розпізнати, розповів офіцер управління екологічної безпеки та протимінної діяльності, підполковник Євген Зубаревський.

-Як розпізнати небезпечний предмет на вулицях мирного міста?

- Головною вашою думкою у випадку, якщо ви щось таке помітили, зазвичай буде питання: чого воно тут лежить, якщо його не повинно тут бути. Якщо брати випадки, подібні, скажімо, до Одеси, Львова, коли там траплялися вибухи, то, зазвичай, такий предмет лежить без нагляду у людних місцях, біля важливих об'єктів, під газовими трубами. Наприклад, біля заправок, якихось інших пожежонебезпечних об'єктів. Закладати вибухівку можуть на мостах і залізничних переїздах.

Видавати вибухівку може ізоляційна стрічка, або ж стирчать якісь проводи, антена, помітний акумулятор. Звук — ніби чуєте роботу годинникового механізму чи електрогодинника, писк. Іноді видно мерехтіння якихось лампочок чи світлодіодів, чутно підозрілий запах. Приміром, запах машинного мастила.

Чого не можна робити, окрім як не торкатися?

- Не можна фотографувати зі спалахом, бо саморобні вибухові пристрої можуть спрацьовувати, якщо мають оптичний датчик цілі. Не запалюйте сірник і не користуйтеся запальничкою. Не намагайтеся самостійно перемістити предмет чи подивитися, що там всередині. Не користуйтеся мобільним телефоном. Треба одразу викликати міліцію, або СБУ, рятувальників, але для того, аби їм подзвонити — краще відійти подалі.

Не треба людям соромитись і дзвонити в відповідні органи, міліцію, службу порятунку.

Може є такі люди, які подумають: "Краще я сам відійду в бік, воно мене не стосується". Це не правильно.

- Де ховають вибухівку в зоні бойових дій?

- В основному, небезпечні предмети можуть бути на старих оборонних позиціях і у фортифікаційних спорудах, а також у підбитій техніці. На ґрунті, на землі, іноді по недбалості кидають запобіжну чеку від гранати. Це частина міни. Часто, якщо людина недбайлива, вона може забути ці чеки.

Слід дивитися на наявність розтяжок. Це може виглядати як металевий дріт, нитка, леска, або волосінь, натягнута над землею чи між деревами. Дивіться, чи є ящики від боєприпасів, також — дроти.

Тому що часто, припустимо фугаси, встановлюють у керованому варіанті. І їх керування проходить через дроти.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення