Що відомо про організаторів і виконавців терактів у Парижі? - Meduza

 Meduza

Через кілька днів після терактів у Парижі з'явилася інформація про те, хто саме влаштував вибухи і стрілянину в столиці Франції, в результаті яких загинули 129 осіб, а понад 350 були поранені. До понеділка журналістам стали відомі особи п'яти з семи терористів, що безпосередньо брали участь в терактах, і двох підозрюваних у підготовці та організації нападів.

Омар Ісмаїл Мостефай.

29-річний громадянин Франції народився в передмісті Парижа в сім'ї з алжирськими коренями. За словами його знайомих, він «обертався в навколокримінальних колах», в молодості крав в магазинах. У загальній складності Мостефая вісім разів судили за дрібні злочини, проте йому вдалося уникнути тюремного ув'язнення. Омар з юності був релігійним - щоп'ятниці ходив у мечеть, дотримувався Рамадан.

У 2010 році поліція включила його до списку осіб з радикальними поглядами. У 2013-му Мостефай їздив до Сирії і провів там кілька місяців, після чого повернувся назад у Францію. За даними The Guardian, спецслужби Туреччини двічі радили французьким колегам звернути увагу на молодика (у грудні 2014 року, та в червні 2015 го) у зв'язку з його поїздкою до Сирії через турецьку територію.

Ніякої реакції з боку французьких спецслужб не послідувало.

Увечері 13 листопада Омар Мостефай разом з іншими терористами на чорному Volkswagen Polo приїхав в центр Парижа і відкрив вогонь по глядачам у концертному залі "Батаклан", а потім підірвав себе. Мостефая Вдалося ідентифікувати по відбитку пальця.

Ібрагім Абдесалам.

31-річний громадянин Франції. Жив у Брюсселі - в районі Моленбек, де часто селяться арабські мігранти. За словами матері Ібрагіма, він завжди був прихильником радикальних поглядів; їздив до Сирії, де провів тривалий час. Незважаючи на це, в сім'ї не припускали, що він може стати терористом.

Абдесалам підірвав на собі пояс смертника в кафе на бульварі Вольтера, неподалік від концертного залу "Батаклан". За деякими відомостями, терорист перед вибухом сів за столик в кафе і зробив замовлення. В результаті вибуху ніхто не загинув, постраждали 15 осіб, один з постраждалих отримав важкі поранення.

Ахмад аль-Мухаммад.

На це ім'я був виданий сирійський паспорт, який знайшли поруч із тілом смертника, що підірвався біля стадіону "Стад де Франс". Згідно з даними в паспорті, аль-Мухаммаду 25 років, він народився в сирійському Ідлібі.

За попередньою інформацією, аль-Мухаммад приїхав до Європи з Сирії в числі біженців. Він зареєструвався як біженець в Греції, а потім був відправлений до Сербії.

Самі Амімур.

28-річний Амімур народився в одному з передмість Парижа. У 2012 році він потрапив у поле зору правоохоронних органів Франції, його підозрювали в причетності до тероризму, але Амімуру вдалося сховатися. За відомостями The Independent, Амімура раніше оголошували в міжнародний розшук. Його родичі та знайомі вранці 16 листопада були доставлені в поліцію на допити.

У 2014 році батько Самі розповідав в інтерв'ю Le Monde, як їздив до Сирії і безуспішно намагався умовити сина "повернутися до звичайного життя". Амімур був одним із смертників, що напали на концертний зал "Батаклан".

Біляль Хадфі.

20-річний терорист брав участь у терактах у стадіона "Стад де Франс". Про нього практично нічого не відомо - за винятком того, що Хадфі народився в Бельгії і довгий час воював у Сирії.

Салах Абдесалам.

26-річний брат Ібрагіма Абдесалама (також громадянин Франції, який проживав в Бельгії) був оголошений у розшук 15 листопада. За версією слідства, Салах в групі терористів займався логістикою і допомагав організувати напади. Зокрема, саме він орендував той самий Volkswagen Polo, який виявили поруч із «Батакланом". Родичі Абдесаламов відзначають, що Салах сильно відрізнявся від брата і не був настільки радикальним у поглядах.

Салаха ледь не спіймали відразу після теракту: поліція затримала його на кордоні з Бельгією, але перевірка не виявила нічого підозрілого. Підозрюваного, який в той момент ще не був оголошений в розшук, відпустили. Де він перебуває зараз, невідомо. 16 листопада повідомлялося про його затримання в Бельгії, проте потім ці відомості були спростовані. Ще один брат терористів - Мухаммед Абдесалам - також живе у Бельгії. Його затримали на вихідних, але потім відпустили, не знайшовши підтверджень причетності до терактів.

Абдельхамід Абауд.

Безпосередньо в паризьких терактах Абауд не брав, але саме цю людину джерела Ассошіейтед Пресс близькі до слідства, називають ідеологом терактів. Вважається, що саме Абауд стояв за нападом на поїзд Брюссель - Париж в серпні 2015 року. Тоді нападника знешкодили американські військовослужбовці, які проводили відпустку в Європі.

Абауд - бельгієць з марокканським корінням, йому 27 років. Зараз він імовірно знаходиться в Сирії. Фотографії ісламіста не раз публікували в бельгійських ЗМІ, він не приховував своє обличчя і навіть хвалився, що організовував теракти під носом у спецслужб і щоразу йшов від поліції. Як і брати Абдесалами, Абауд - з брюссельського району Моленбек.

Ніяких достовірних відомостей про осіб ще двох терористів, що брали участь у нападі на Париж, поки не надходило.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення