Щороку Україна втрачає 2 тисячі лікарів та 15 тисяч медсестер

Україна кожного року втрачає 2 тисячі лікарів та 15 тисяч медсестер, натомість поповнення фахівців немає. Про це у ефірі телеканалу «Наш» розповів директор Інституту серця, заслужений лікар України Борис Тодуров.

Він наголошує, що українські лікарі не витягнуть на закладені у бюджеті гроші на медицину ситуацію, яка склалася через пандемію коронавірусу, навіть якщо держава закупить ще дві тисячі апаратів штучної вентиляції легень.

«Тому що ситуація одними ШВЛ не вирішується. Вона вирішується кадрами. Щороку мінус дві тисячі лікарів та мінус 15 тисяч медсестер втрачає Україна. Зарплат немає, фінансування немає, захисник засобів немає, поповнення кадрів немає. Цього року 140 педіатрів вступили на навчання у 14 університетів країни при потребі понад 1 тисячу на рік», - розповідає Тодуров.

За словами лікаря, на медицину у держбюджеті треба закладати хоча би 6-7%, розуміючи всю небезпеку недофінансування медицини.

«Але навіть сьогодні, у цій ситуації, коли десятки людей помирають, навіть не доїхавши до лікарні, нам бюджет пропонує 4,2%. Якщо чесно – це плювок у обличчя всім медикам і звісно всім громадянам, які хворіють», - констатував Тодуров.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення